Ak ste fanúšikom obzvláštňovania klasických recepov za trošku iné, tak Vás dozaista osloví aj môj tip na linecké koláčiky s makom.
Mak v nich vytvára naozaj „crunchy“ zložku, aale toto pocítite, iba ak ich ochutnáte.
A tak teda poďme hneď k ich príprave.
Na približne 40 kusov lepených lineckých koláčikov s makom, budeme potrebovať:
300g hladkej celozrnnej múky
150g masla
100g fruktózy
1 vajíčko+ 1 žĺtok
hrsť maku
džem
Pracovný postup:
Z uvedených surovín si vymiešame tuhšiu hmotu. Skôr ako si cesto rozvaľkáme na plát, primiešame doň mak ( ja som dávala od oka, podľa toho, ako som videla, že ako hustý chcem mak v ceste mať a postupne som ešte pridávala, použila som približne za hrsť maku). Cesto s makom opäť dobre miesime, pokiaľ sa nám mak úplne doň nezapracuje. Dáme odležať na 60 minút do chladničky.
Teraz už môžeme spokojne linecké cesto rozvaľkať na hrúbku asi 4mm a vykrajujeme z neho kolieska, srdiečka, čo len sa nám páči. Rozložíme ich na plech s papierom na pečenie a pečieme v teplovzdušnej rúre na 160 stupňoch asi 13-15 minút.
Po upečení necháme vychladnúť, naplníme džemom, zlepíme vrchný dielom a máme hotovo 😉
Ja som kolieska posypala ešte zmesou cez sitko ( práškový cukor som si premiešala s makom).
Tak jednoduchý a zároveň trošku iný recept na klasiku linecké, určite stojí za to, vyskúšať:)
Podeľte sa spolu so mnou o Vaše netradičné linecké alebo o linecké s makom, ako sa Vám podarili, v komentári pod týmto článkom.
Taak do vianočného pečenia!
…s láskou Ali