Kinder

by Ali

Mala som etapu v živote, keď som sa vydala na rawerstvo. Vydržala som asi 8 mesiacov na surovej strave. Bolo to obdobie, kedy som v sebe nosila presvedčenie, že strava nás môže vyliečiť ale naopak aj zabiť. Začala som sa intenzívne zaujímať o alternatívy v stravovaní a ich benefity som chcela pocítiť na vlastnej koži. Nemusím ani len písať, že najviac z takéhoto vyživoveho smeru profitovala pleť. Ono predsa len má niečo do seba, ak obmedzíme spracované potraviny zo svojho jedálnička. A tak som hľadala aj iné možnosti mojich obľúbených cukroviniek. Ja milujem sladké a sladké miluje mňa.  (haha) Vyhľadala som si kurz robenia raw tortičiek a dezertov, iba za účelom sebavzdelávania. Ešte som nevedela, že ich budem vyrábať aj ja pre druhých. A tak postupne vznikali. Jedna za druhou. A moja láska k príprave takýchto dezertov sa prehlbovala. 

Je mi cťou sa s Vami podeliť o vlastné receptúry takýchto raw dezertov.

Azda najpopulárnejším z nich je táto kinder raw tortička:)

Na jej základ budeme potrebovať:

1 hrnček mandlí

1 hrnček makadamovych orechov

1/3 hrnčeka kakaa

štipka soli

1/2 hrnčeka hrozienok

0,5 dcl vody

Na prípravu bieleho krému budeme potrebovať:

1 hrnček kešu orechov (namočených vo vode)

3/4 hrnčeka mandlového mlieka

1/2 hrnčeka svetlého agáve sirupu

2 kvapky esencialného vanilkového oleja

štipka soli

1/2 hrnčeka kokosového oleja

Na prípravu hnedého krému budeme potrebovať:

1 hrnček kokosovej šlahačky

1 hrnček kešu orechov

3/4hrnčeka tmavého agáve sirupu

1 hrnček kokosového masla

10 čerstvých ďatlí

3cm vanilkového lusku

štipka soli

štipka nového korenia

3/4 hrnčeka kakaového masla

Zdobenie: karobový prášok, lyofilizované ovocie, orechy v čokoláde, granátové jablko, kokos

Pracovný postup:

Na začiatok si odmeriame do misiek kokosový olej a kakaové maslo v tuhom stave. Navážené a už pripravené gramáže týchto dvoch surovín necháme pomaly roztaviť vo vodnom kúpeli. Teplota však nesmie presiahnúť 42 stupňov.

Na prípravu nášho základu pre kinder tortičku rozmixujeme najskôr makadamové orechy a mandle úplne nadrobno. Pridáme hrozienka, soľ, kakao a dôkladne premixujeme ďalej. Nakoniec pridáme vodu. Pokiaľ sa cesto dostatočne nelepí a netvorí kompaktnú hmotu, pridáme ešte ďalšie dve lyžice vody a rozmixujeme. Cesto prenesieme do tortovej formy o priemere 20cm a rovnomerne ho roztlačíme na dno formy. 

Škoricový krém si pripravíme v mixéri. Rozmixujeme všetko spolu okrem kokosového oleja. Ten pridáme až na koniec a zmes dôkladne premixujeme. Vylejeme krém na náš základ cesta a uložíme do mraziaku na päť hodín. Po prvom zachladnutí si pripravíme čokoládový krém. Rozmixujeme kešu orechy (zliaté z vody), kokosovú šľahačku, agáve sirup, soľ, nové korenie a vanilkový lusk. Prisypeme ďatle a opäť mixujeme. Nakoniec pridáme kokosové a kakaové maslo, ktorý pomaličky pridávame do už tak o sebe hustého krému. V túto chvíľu je krém veľmi hustý. Krém môžeme premiešať aj ručne. Vylejeme krém na vrstvu škoricového už zachladnutého krému a necháme v chladničke aspoň dvanásť hodín. 

Po zachladnutí opatrne uvoľníme okraje tortovej formy a tortičku si presunieme na servírovaci tanier. Tortičku posypeme karobovým práškom a dozdobíme podľa vlastných  preferencií. 

Verím, že takouto tortičkou urobíte radosť nielen sebe ale aj svojím blízkym:)

Dobrú chuť!

…s láskou Ali

You may also like

Leave a Comment