Mala som etapu v živote, keď som sa vydala na rawerstvo. Vydržala som asi 8 mesiacov na surovej strave. Bolo to obdobie, kedy som v sebe nosila presvedčenie, že strava nás môže vyliečiť ale naopak aj zabiť. Začala som sa intenzívne zaujímať o alternatívy v stravovaní a ich benefity som chcela pocítiť na vlastnej koži. Nemusím ani len písať, že najviac z takéhoto vyživoveho smeru profitovala pleť. Ono predsa len má niečo do seba, ak obmedzíme spracované potraviny zo svojho jedálnička. A tak som hľadala aj iné možnosti mojich obľúbených cukroviniek. Ja milujem sladké a sladké miluje mňa. (haha) Vyhľadala som si kurz robenia raw tortičiek a dezertov, iba za účelom sebavzdelávania. Ešte som nevedela, že ich budem vyrábať aj ja pre druhých. A tak postupne vznikali. Jedna za druhou. A moja láska k príprave takýchto dezertov sa prehlbovala.
Je mi cťou sa s Vami podeliť o vlastné receptúry takýchto raw dezertov.
Azda najpopulárnejším z nich je táto kinder raw tortička:)
Na jej základ budeme potrebovať:
1 hrnček mandlí
1 hrnček makadamovych orechov
1/3 hrnčeka kakaa
štipka soli
1/2 hrnčeka hrozienok
0,5 dcl vody
Na prípravu bieleho krému budeme potrebovať:
1 hrnček kešu orechov (namočených vo vode)
3/4 hrnčeka mandlového mlieka
1/2 hrnčeka svetlého agáve sirupu
2 kvapky esencialného vanilkového oleja
štipka soli
1/2 hrnčeka kokosového oleja
Na prípravu hnedého krému budeme potrebovať:
1 hrnček kokosovej šlahačky
1 hrnček kešu orechov
3/4hrnčeka tmavého agáve sirupu
1 hrnček kokosového masla
10 čerstvých ďatlí
3cm vanilkového lusku
štipka soli
štipka nového korenia
3/4 hrnčeka kakaového masla
Zdobenie: karobový prášok, lyofilizované ovocie, orechy v čokoláde, granátové jablko, kokos
Pracovný postup:
Na začiatok si odmeriame do misiek kokosový olej a kakaové maslo v tuhom stave. Navážené a už pripravené gramáže týchto dvoch surovín necháme pomaly roztaviť vo vodnom kúpeli. Teplota však nesmie presiahnúť 42 stupňov.
Na prípravu nášho základu pre kinder tortičku rozmixujeme najskôr makadamové orechy a mandle úplne nadrobno. Pridáme hrozienka, soľ, kakao a dôkladne premixujeme ďalej. Nakoniec pridáme vodu. Pokiaľ sa cesto dostatočne nelepí a netvorí kompaktnú hmotu, pridáme ešte ďalšie dve lyžice vody a rozmixujeme. Cesto prenesieme do tortovej formy o priemere 20cm a rovnomerne ho roztlačíme na dno formy.
Škoricový krém si pripravíme v mixéri. Rozmixujeme všetko spolu okrem kokosového oleja. Ten pridáme až na koniec a zmes dôkladne premixujeme. Vylejeme krém na náš základ cesta a uložíme do mraziaku na päť hodín. Po prvom zachladnutí si pripravíme čokoládový krém. Rozmixujeme kešu orechy (zliaté z vody), kokosovú šľahačku, agáve sirup, soľ, nové korenie a vanilkový lusk. Prisypeme ďatle a opäť mixujeme. Nakoniec pridáme kokosové a kakaové maslo, ktorý pomaličky pridávame do už tak o sebe hustého krému. V túto chvíľu je krém veľmi hustý. Krém môžeme premiešať aj ručne. Vylejeme krém na vrstvu škoricového už zachladnutého krému a necháme v chladničke aspoň dvanásť hodín.
Po zachladnutí opatrne uvoľníme okraje tortovej formy a tortičku si presunieme na servírovaci tanier. Tortičku posypeme karobovým práškom a dozdobíme podľa vlastných preferencií.
Verím, že takouto tortičkou urobíte radosť nielen sebe ale aj svojím blízkym:)
Dobrú chuť!
…s láskou Ali