Šalát z belugy

by Ali

Dneska, cestou z práce som prestupovala na električku a husto snežilo. Zastávka bola plná a tak som sa išla schovať na 7 minút, kým pôjde ďalšia do potravín. A tam na mňa číhali malé čierne bodky. Sympatické. Idem k regálu a začnem si o nich čítať. Beluga – čierna šošovica. Mmh, to by mohol byť perfektný nápad pre nejaké skvelý recept. Vyberám z regála a platím. Vychádzam z obchodu a nastupujem do prichádzajúcej električky. Hlavou mi ide, že mám doma v chladničke lososa a chcela som si z neho urobiť môj obľúbený šalát so zemiakmi. Taak čo keby zemiaky vymením za túto výraznú čiernu krásku ? Ako by to chutilo ? Išlo mi hlavou a tak som sa smelo pustila do experimentovania a skúšania niečoho nového. 

Rada by som sa s Vami podelila o môj absolútne novučičký recept pre kombináciu v šaláte. Veľmi rýchlo si získal moju priazeň a už teraz sa stal obľúbeným, dovolím si tvrdiť. 

Beluga je názov pre čiernu šošovicu. Určite poteším i všetkých celiatikov, keďže táto kráska je prirodzene bezlepková. Dozaista Vás prekvapí svojou jemne nasladlou orieškovou chuťou, ktorá patrí medzi jej veľké prednosti. 

V pokrmoch pôsobí veľmi zaujímavým dojmom, nieje potrebné ju pred varením nijako namáčať a po uvarení si krásne drží svoj tvar. Ľahko absorbuje chute iných zložiek, pokrmov či korenín, čím si získava absolútne všestranné využitie v kuchyni. 

Na prípravu dvoch porcií budeme potrebovať:

1 šálku čiernej šošovice (180g)

filet z lososa

1 menšiu cuketu

1 menšiu červenú papriku

olivový olej

rukolu

šťavu z 1/2 citróna

granátové jablko

Pracovný postup:

Belugu si poriadne premyjeme pod prúdom tečúcej vody a následne ju dáme do hrnca s vodou. Zakryjeme s pokrievkou a privedieme k varu. Necháme variť približne 20 minút.

Medzi tým si cuketu s červenou paprikou taktiež premyjeme a nakrájame na malé kocky. V druhom hrnci alebo aj na panvici si na troške olivového oleja osmahneme našu nakrájanú zeleninku. Premiešame a restujeme 10 minút. Ochutnáme čiernu šošovicu, ak sa nám zdá, už hotová, scedíme ju a primiešame k zeleninke. Následne pridáme nakrájaný filet z lososa, šťavu z polovičky citróna, premiešame a na krátko, za občasného miešania povaríme. 

Tento šalátik si nepýta naozaj žiadne zbytočné dochucovadlá v podobe soli alebo korenia.

Budete prekvapení, ako chutí sám o sebe! 

Servírujeme do taniera spolu s  rukolou. Perfektnú osviežujúcu bodku v tomto jedle vytvára granátove jablko, ktorým posypeme jedlo na záver.

Ja som opäť v gastro nebi.

Aaaach, milujem to!

Verím, že Vám bude chutiť!

…s láaskou Ali

 

You may also like

Leave a Comment