S týmito popraskanými koláčikmi akokeby sa vrece roztrhlo túto vianočnú sezónu! Tiež to tak vnímate ?
Jemne chrumkavé zvonka, mäkučké vo vnútri, s charakteristickým mramorovým povrchom. Jednoducho – hriešne neodolateľné crinkles!
Určite si ich zamilujete.
Vytvorte si spolu so mnou, podľa môjho recepu po exotických citrusoch voňavé sušienky.
Na 28-30 kusov crinkles sušienok budeme potrebovať:
320g hladkej špaldovej múky
220g kryštálového cukru
40g kukuričného škrobu
200ml pomarančovej šťavy
100ml olivového oleja
12g kypriaceho prášku do pečiva
1 ČL sušenej pomarančovej kôry
štipku soli
štipku mletej vanilky
1 ČL kurkumy
7PL strúhaného kokosu
extra trstinový biely cukor a práškový cukor na obaľovanie
Pracovný postup:
Vo väčšej miske si zmiešame hladkú špaldovú múku, cukor, kukuričný škrob, kypriaci prášok, pomarančovú kôru, vanilku a štipku soli. Sypkú zmes spolu dobre premiešame. Do druhej, menšej misky dáme olivový olej, ku ktorému pridáme pomarančovú šťavu a kurkumu. Metličkou opäť dobre premiešame.
Teraz si do našej sypkej zmesi pridáme ešte strúhaný kokos, opäť zľahka premiešame a vlejeme do tejto zmesi jej tekutú zložku. Rukami si vypracujeme cesto, ktoré bude tak akurát vláčne, hladké a ľahko tvarovateľné. V tejto chvíli dáme cesto do chladničky na aspoň dve hodiny.
Po tejto chvíli tvarujeme z neho guličky, ktoré následne dáme do mrazničky na ešte hodinku.
Pripravíme si dve miske a do každej z nich si nasypeme cukor. Trstinový biely a práškový. Keď sú guľôčky po hodine zmrazené – sú pripravené na obaľovanie. V tejto fáze naozaj netreba podceniť ich dôkladné obaľovanie v trstinovom cukre. Jeho vrstva musí byť hrubšia,
aby sme predišli nešťastnému roztopeniu cukru pri pečení a rovnako hrubá vrstva trstinového cukru je dôležitá, aby sme docielili krásne mramorový efekt. Guľôčky z trstinového cukru následne ešte dobre obalíme v práškovom cukre.
Ukladáme na plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov 12 minút.
Nestihli ani vychladnúť a musela som sa ochutnať. Je to láska na prvé zahryznutie, píšem Vám!
Nech Vám dotvárajú chuť Vianoc na Vašom stole plnom dobrôt 😉
…s láskou Ali