Feniklový krém s hráškom

by Ali

Prvýkrát som feniklový krém vyskúšala minulý rok ešte v lete. Dovtedy bola pre mňa táto surovina neexistujúca. V obchodoch som ju postrádala a nevenovala jej pozornosť. Na čo by som len tak fenikel mohla doma mať ? Do akého varenia ho použiť a čo z neho vykúzliť ?

Možno stojíte práve na rovnakej strane brehu ako ja. Avšak teraz je čas dať mu šancu. Zbúrať akékoľvek predsudky.

Ešte stále tu máme zimné ročné obdobie a ak Vám dochádzajú tipy na krémové polievky, jeden Vám uštedrím práve v podobe už spomínaného fenikla.

Fenikel vyzerá inak zvláštne. Aspoň na mňa pôsobí, že ani neviem, ako by som ho ošúpala, nakrájala. Ako vonia. Čo je zač.

Tu platí iba jedno, že je lepšie raz ho vyskúšať ako o ňom stokrát počuť. A teda, ak naň natrafíte v regálových policiach v obchode, určite si ho vezmite. Je cenovo dostupný. A experimentujte. Ochytajte si ho a navnímajte ho čuchom. Po prerezaní má nádhernú vôňu pripominajúcu aníz, či chuť sladkého drievko s dochuťou citrusov.

Fenikel nemožno nanútiť všetkým. Ak Vás neosloví chuťou a vôňou na prvýkrát, pravdepodobne, to nebude Vaša súčasť v domácnosti. Buď ho milujete alebo Vám nešmakuje.

Pre tých, ktorí si ho zamilujú, je fenikel veľmi vďačnou surovinou s nekonečným radom benefitných učinkov.

Fenikel Vás dokáže zbaviť ťažkostí spojených s trávením či nafukovaním. Je bohatý na vitamíny C,E a draslík. A ako dobre vieme, zvýšený príjem draslíka pomáha pri úprave krvného tlaku. Vie byť nápomocným hráčom aj pri kožných problémoch. A tak isto ho ocenia všetci nadšenci zdravej výživy, pre jeho nízky obsah kalórií.

Možno ho použiť v rovnako studenej ako i teplej kuchyni.

Teraz sa spolu prenesme do jeho spracovania v teplej kuchyni v podobe feniklového krému. Budeme ho kombinovať s hráškom. 

Na prípravu feniklového krému s hráškom budeme potrebovať:

1 cibuľu

1 stredne veľký fenikel

400g mrazeného hrášku

1l vody

2PL olivový olej

soľ, čierne korenie

Pracovný postup:

Cibuľu si očistíme a nakrájame nadrobno. Fenikel si poriadne premyjeme a odrežeme jeho hrubú spodnú a vrchnú časť s výhonkami.  Vňaťku z neho si odložíme na neskôr. Jadro si nakrájame na malé kocky. 

V hrnci s rozpáleným olejom si osmahneme cibuľku, ku ktorej hneď pridáme nakrájaný fenikel a preplachnutý hrášok. Osolíme a hrniec prikryjeme pokrievkou. Dusíme tri minúty. Po krátkom čase zalejeme zeleninku litrom čistej vody a povaríme dvanásť minút. 

Ani sa nenazdáme a môžeme pomaličky vyťahovať taniere. No pred tým, si celú zeleninovú zmes aj s plným obsahom vody prelejeme do blendra a vymixujeme do hladka. Pokiaľ sa chcete vyhnúť šupkám z hrášku, krém si po vymixovaní pokojne prepasírujte.

Na záver necháme ešte krátko prejsť varom, pridáme čierne korenie podľa chuti a teraz už môžeme ísť servírovať. Ja som sa rozhodla krém si obohatiť o lyžicu kyslej smotany a perfektný efekt, nielen vizuálny ale aj chuťový krému dodá čerstvá feniklová vňať ( tú sme si na začiatku, pri čistení fenikla a odložili). Môžeme  do krému zakomponovať  píniové či iné nadrobno nakrájané oriešky. Ja som rozhodla pre tie, ktoré som mala doma. Kešu orechy som si nakrájala na drobné.

Aaa teraz už len, vychutnávajte 🙂 Je perfektný, že ?

Môj tip na záver: Ak ste pestovateľom domácich byliniek, pridaním pár lístkou čerstvej mäty jeho chuť umocníte 😉

…s láskou Ali!

Ak Vám so mnou chutí, nezabudnite ma sledovať na instagrame @saliviemcojem, kde môžete aj Vy ovplyvniť už ďalší pripravovaný recept.

You may also like

Leave a Comment