Pred pár dňami som robila svoj prvý domáci jahodový džem a povedala som si, že keď mu urobím *taste test* a tento džemík ním prejde, urobím ku nemu domáce lupačky zo špaldovej múky.
Moje proroctvo sa naplnilo, džemííík je že fantastický, recept naň alebo skôr inšpiráciu, ako som ho pripravovala ja, nájdeš u mňa na webíku tiež 🙂
Veď čo je viac ako natrieť si domáci džem na domácu čerstvú lupačku ? 😛
Na štyri kusy lupačky budeme potrebovať :
260g bio špaldová múka hladká
1 ČL med
2 balíčky vanilkový cukor
1 balíček sušené droždie
100ml vlažná voda
šťava z 1/2 citróna
1 vajíčko (žĺtko do cesta, bielkom potrieme lupačky)
100g roztopené maslo
štipka soli
mletý mak
Pracovný postup:
V miske si vareškou premiešame múku so soľou. Do stredu si urobíme prstom jamku, do ktorej pridáme cukor, med a sušené droždie. Teraz prilejeme vlažnú vodu a prikryjeme utierkou na sedem minút. Na povrchu sa nám začnú tvoriť bublinky, čo je pre nás dobre znamenie, ktoré nám hovorí o tom, že nám cesto krásne vykysne.
Do cesta pridáme ďalej žĺtok, šťavu z 1/2 citróna a roztopené (vychladnuté) maslo. Všetko dôkladne vareškou premiešame. Pripravíme si silikónovú podložku, na ktorú si cesto z misky premiestnime a rukami vypracujeme naše krásne cesto. Ak treba, môžeme po troške pridať ešte múku. Cesto je ľahučké a nelepivé. Keď sme dosiahli kompaktnú konzistenciu, necháme ho prikryté utierkou hodinku kysnúť.
Cesto si po vykysnutí rozdelíme na 4 menšie, rovnako gramážové bochníčky. Každý bochníček si rozvaľkáme. Avšak iba zľahka! Začiatok cesta nech ma hrubší okraj. Zrolujeme a cesto znovu vyvaľkáme s tým, že opakujeme rovnaký postup. Pri treťom vaľkaní už rozvaľkáme celé cesto na rovnomerne tenké. Zrolujeme, konce ohneme do tvaru lupačky. Rovnako postupujeme pri každom bochníku. Vytvarované lupačky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme opäť utierkou a necháme hodinku podkysnúť.
Teraz už ideme do finále. Lupačky nám krásne podkysli, potrieme ich bielkom a posypeme makom. Šupneme ich do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 15 minút.
Vôňa Ti len ťažko nedovolí sa okamžite zahryznúť. No keď im dáš času troška vychladnúť, vychutnáš si to, ako sú lupačky ultra ľahké. Nadýchané, príjemne sladké a chutné. Vyťahuj domáci džem, natieraj a užívaj!
Do komentára pod tento receptík mi daj vedieť, ako sa Ti podarili!
Budem sa moc tešiť!
…s láskou Ali