Rebarborový koláč s jahodami

by Ali

Som úchylačka na sezónnu úrodu, priznávam 😀 Od mája do októbra nekupujem žiadne ovocie ani zeleninu zo supermarketu. Drvivú väčšinu vždy dostávam z domácej, maminej bio záhradky a čo zvládam, si dopestujem sama. Tento rok som ako prvé dostala naše domáce jahôdky. Noo a vieš ako je to s jahodami ? Keď jahody, tak len s rebarborou:) Rebarbora vo mne absolútne evokuje detstvo! A tak to už vo svete pôžitkárov býva, že spomienky na pekné časy máme vždy prepojené s nejakými konkrétnymi chuťami alebo jedlom. Niet tomu inak ani pri rebarbore. 

Od maličkého detstva, pamätám si, keď babke na záhrade pod oknom rástla rebarbora. Najskôr som nerozumela jej plodom, že ako to má chutiť a čo to vôbec je. Moju sympatiu si okamžite získala už po našom spoločnom prvom kontakte, v podobe kompótu. Mama aj s babkou nám zvykli z nej robiť najčastejšie kompót. Taký na počkanie, že rebarboru len uvarili vo vode, v sladkom náleve a už sa jedlo. Vôňa horúcej misky s kyslastou rebarborou ma sprevádza dodnes. Vždy som si pýtala, či máme a môžem si ešte dať, haha

Híííkala som od radosti, keď sa povedalo, že babka má rebarboru. 

Rebarbora detoxikuje črevá, zlepšuje krvný obeh, pomáha nám urdžiavať si zdravú pokožku, srdce či kosti. 

Rebarbora má výrazne kyslastú chuť a v kombinácií s domácimi sladkými jahôdkami je perfektnou voľbou na (nedeľný) koláčik pre celú rodinku. 

Na jeho prípravu ( 8 väčších kúskov) budeme potrebovať:

Cesto: 

220g špaldová hladká múka

80g trstinový práškový cukor

1 ČL kypriaci prášok do pečiva

1 domáce vajíčko

Plnka:

100g maslo (izbovej teploty)

600g rebarbora

400g domáce  jahôdky

1 ČL vanilkový extraktu

Posýpka:

90g hrubá múka

50g studené maslo

50g trstinový práškový cukor

Technologický postup: 

Múku, cukor a  kypriaci prášok  si nasypeme do misky. Pridáme vajíčko, maslo izbovej teploty a rukami si vypracujeme krásne elastické cesto. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Medzi časom si pripravíme našu ovocnú náplň. Rebarboru si očistíme, nakrájame a zasypeme ju cukrom a vanilkou. Premiešame a necháme chvíľku odpočívať. Načistíme si jahôdky. 

Pripravíme si plech s papierom na pečenie a rukami doň rovnomerne natlačíme naše cesto. A teraz je ten správny čas, aby sme plech s cestom šupli do predhriatej rúry. Pečieme dvadsať minút. 

Po čase ho vyberieme a navrstvíme naň našu rebarborovú náplň. Zasypeme nakrajanými jahodami. Na záver koláč posypeme našou mrveničkou, ktorú sme si urobili zmiešaním konkrétnych ingrediencií. Koláčik pečieme ďalej pri 180 stupňoch 35-40 minút. Pre ľahkú kontrolu odporúčam  urobiť test špajlou.

Vôňa sa rozplýva kuchyňou aj ďalšími miestnosťami. Je ohromná a opantá Ti všetky zmysly! Počkaj si, až  koláčik vychladne! Ľahké to nebude, no bude to chutiť za to 😛 haha

.. s láskou Ali

 

You may also like

Leave a Comment