Focaccia (s domácimi paradajkami)

by Ali

Focaccia je taliansky chlebový výrobok s cestom podobným pizzi. Najčastejšie sa dochucuje olivovým olejom, syrom, zeleninou či čerstvými bylinkami. Môže sa použiť ako príloha k rôznym jedlám či ako sendvičový chlieb.

Na Slovensku pripomína skôr chlebové posúchy, ktoré piekli naše babiny, navrch dávali cesnak či slaninku.

Focacciu si po upečení môžeme rozkrojiť a naplniť podľa seba. Mojou absolútne najobľúbenejšou kombináciou je avokádo, tuniak, červená cibuľka a sladkokyslá omáčka. Z takejto obloženej focaccie sa tak ľahko stane aj výdatný obed:)

Ingrediencie na výrobu sú jednoduché a som si istá, že každá dobrá gazdiná ich nájde u seba v špajzi počas celého roka.

Najväčšou výzvou pri jej príprave je čas, ktorý si treba dobré zmanažovať, ale to chrumknutie do čerstvo pečenej *fokáče* fakt stojí za to 🙂 Tak poďme na to!

Na prípravu focaccie 4 väčších kusov budeme potrebovať:

415 ml voda

515g extra hladká múka

20g instantné droždie

7 otočiek soli z mlynčeka

1PL olivový olej

Pracovný postup:

Múku, vodu, droždie, soľ a olej dáme do misky a dobre spolu vymiešame. Cesto  by malo byť akurát mokré a nelepivé o obvod misky. Misku s cestom dobre zafóliujeme potravinovou fóliou a dáme na noc (10hodín) do chladničky. Ráno by malo mať cesto krásne bublinky. Pripravíme si zapekaciu misu alebo plech s papierom na pečenie a cesto naň premiestnime. Zakryjeme utierkou a necháme pri izbovej teplote opäť kysnúť ďalšie 3 hodiny. Po tomto čase sa budeš cítiť ako talianská gazdiná, lebo uveríš tomu, že faakt robiš focacciu a budeš sa z toho moooc tešiť! 🙂

Už keď si si cesto rozložila prstami na plech, pokvapkaj ho kvalitným olivovým olejom a teraz prichádza na rad teeen médžik moment. Pomocou svojich prštíkov sa pozabáraj do cesta a užívaj si to.Robíš akokeby jamky. Navrch som dala paradajky z vlastnej záhradky, využi možnosť obohatiť si focacciu o čerstvé bylinky alebo čo máš rada.

Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňoch 35 minút plus ďalších 10 minút zvýšime teplotu na 200 stupňov a nastavíme si spodný dopek, pre chrumkavú kôrku.

Vôňa je vábivá a Ty si sa môžeš okamžite zahryznúť!

Crunch, crunch!

… s láskou Ali

 

You may also like

Leave a Comment