Sezónna celozrnná galetka

by Ali

Letná sezóna ovocia je v plnom prúde. Začalo to jahodami, pokračovalo čerešňami, marhuľami, broskyňami a aktuálne nám ovocné stromy ponúkajú svoje plody ringlot. A práve  ringloty tmavé sú jedny z mojich veľmi obľúbených. 

Pripravte si spolu so mnou koláč, ktorého názov pochádza z francúzskej kuchyne, tzv. galette.

Galette označuje rôzne typy okrúhlych koláčov, pre ktoré je  typická zahnutá strana koláča smerom navrch a vždy je otvorený jeho stred, aby bolo vidno, akú náplň v sebe koláčik ukrýva.

Príprava cesta na galette koláčik je veľmi jednoduchá a variabilná. Ja som vyskúšala celozrnnú verziu a práve tu nájdete inšpiráciu na jeho prípravu:)

Budeme potrebovať:

240g celozrnná špaldová múka

160g extra hladká múka

210g maslo

40g trstinový cukor

100ml voda

1 vajíčko na potretie

Na náplň budeme potrebovať:

1 kg tmavé ringloty ( 6-8 kusov si odober bokom,na dozdobenie koláčika)

100g mletý mak

300ml mlieko

40g vanilkový cukor

Pracovný postup:

Obe múky si navážime a pridáme do misky. Pridáme ku ním na plátky nakrájané maslo izbovej teploty a trstinový cukor. Rukami si vypracujeme mrveničku, ku ktorej pridáme deci vody. A v tejto chvíli si rukami už pripravíme cesto, ktoré bude kompaktné, mäkučké a nelepivé. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na polhodinku do chladničky.

Medzi tým, čo naše cesto oddychuje si pripravíme náplň do koláčika. Pripravíme si na sporák hrniec, do ktorého vlejeme mlieko. Pridáme mak, vanilkový cukor a za občasného miešania necháme pomaličky prejsť varom. Ringloty si poriadne premyjeme pod tečúcou vodou, odkôstkujeme a prekrojíme na polovičky. Takto načistené ich pridáme do hrnca s uvarenou makovou náplňou a necháme pomaličky spolu variť. Ringloty nám po chvíli začnú púšťať svoju šťavu a budú mäknúť. Nezabudneme občas premiešať. Keď sa maková náplň spojí s ringlotami, odoberieme zo sporáka. 

Zapneme si rúru, nech sa nám predhreje na 180 stupňov. Vytiahneme si naše cesto z chladničky a dlaňami si vytvarujeme len hrubšiu placku. Pripravíme si pečiacu formu na galetku alebo páj spolu s papierom na pečenie. Pečiaci papier však ešte nedávame do formy! 

Práve na ňom si budeme pripravovať cesto, aby sa nám s ním ľahšie manipulovalo. Takže dlaňami si na papieri z hrubšej placky vytvarujeme tenší plát, ktorý si pomocou kuchynskej pomôcky uhladíme na rovnomerný. Myslíme na to, že veľkosť plátu cesta musí byť  väčšia ako samotný obvod formy, keďže na záver budeme zahýňať cesto smerom navrch. Takýto plát si už na našom papieri na pečenie prenesieme spolu do formy. 

Do formy s cestom nalejeme našu ovocno makovú náplň a dokolečka si poukladáme na tretinky nakrájané kúsky ringlot. Pretŕčajuce kraje cesta zahneme smerom nahor. Tak a teraz je koláčik pripravený ísť do už predhriatej rúry na 35 minút.

Pät minút pred koncom si vrchné okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom, nech sa nám galetka pekne ligoce 🙂 

Ťažko sa bude odolávať, no v tomto prípade sa to naozaj vyplatí, takže necháme koláčik poriadne vychladnúť a až potom krájame.

P.S. Je fakt výborná a perfektne chutí s kopčekom vanilkovej zmrzliny!

Verím, že Ti tento recept urobí radosť. Ak sa Ti páči, poteší ma srdiečko pod týmto receptom.

Vyskúšaj zdieľať svoj koláčik do sveta! Podeľ sa o svoju fotku a označ ma na svojej instagramovej storke @saliviemcojem alebo sa podeľ o svoju radosť z neho v komentári pod týmto článkom.

Nech máš zážitok pri jeho pečení aj vychutnávaní si.

… s láskou Ali

You may also like

Leave a Comment