Na výživarskom kurze nás učili, že ak raňajkujeme vločky, tak sme super. Ale ak chcem mať nejakú nadstavbu a dopriať si raňajky z niečoho, čo je viacej super ako sú vločky, mali by sme siahnúť po obilnine s názvom pšeno. Tak si ho v skratke predstavme. Pšeno je prirodzene bezlepkové a ľahko stráviteľné. Je prirodzene zásadité a nespôsobuje prekyslenie žalúdka. Má vysoký obsah vlákniny, je bohaté na rastlinné bielkoviny a komplexné sacharidy, čo znamená, že po zjedení navodzuje pocit spokojnosti a sýtosti na dlhšiu dobu. Príprava pšena je veľmi jednoduchá. Pred jeho varením, ho najskôr prepláchneme 2-3krát vriacou vodou a následne ešte jedenkrát studenou vodou. Necháme sa odkvapkať. Práve týmto procesom sa pšeno zbaví horkastej chute. Na 1 hrnček pšena ide 1,5 hrnčeka vody alebo mlieka. Po dovarení ho vždy nechávame ešte pod pokrievkou dôjsť 10 minút.
Základný postup prípravy pšena máme za sebou a teda čo s ním ďalej ? Poďme spoločne tromfnúť raňajkové vločky za raňajkovú pšenovú kašu 😉
Na 2 porcie kaše budeme potrebovať:
100g pšena
200ml alternatívneho mlieka
2 PL tuku
1 ČL škorice
štipka soli
Na dochutenie: maslo, javorový sirup, ovocie, nasekané/celé oriešky,korenie, kokos
Pracovný postup:
Pšeno si poctivo trikrát premyjeme v sitku vriacou vodou a necháme odkvapkať. Medzitým si v malom hrnčeku rozpustíme maslo a zprudka na ňom pšeno opražíme. Následne ho zalejeme mliekom, privedieme k varu, zakryjeme a povaríme zhruba 15 minút. Odstavené z plamene, zakryté pod pokrievkou pšeno necháme dôjsť do úplného zmäkknutia. Ak treba, prilejeme ešte troška mlieka a mixneme ja kašovitú konzistenciu. V tejto fáze prichádza na rad dochutenie škoricou, ovocím,javorovým sirupom, čímkoľvek, čo máme radi.
V tejto kaši som ho rozmixovala so zrelým mangom:) V zimnom období obľubujem pšenovú kašu s nastrúhaným jabĺčom a vôňou škorice:)
Dobrú chuť!
…s láskou Ali