Dneska, cestou z práce som prestupovala na električku a husto snežilo. Zastávka bola plná a tak som sa išla schovať na 7 minút, kým pôjde ďalšia do potravín. A tam na mňa číhali malé čierne bodky. Sympatické. Idem k regálu a začnem si o nich čítať. Beluga – čierna šošovica. Mmh, to by mohol byť perfektný nápad pre nejaké skvelý recept. Vyberám z regála a platím. Vychádzam z obchodu a nastupujem do prichádzajúcej električky. Hlavou mi ide, že mám doma v chladničke lososa a chcela som si z neho urobiť môj obľúbený šalát so zemiakmi. Taak čo keby zemiaky vymením za túto výraznú čiernu krásku ? Ako by to chutilo ? Išlo mi hlavou a tak som sa smelo pustila do experimentovania a skúšania niečoho nového.
Rada by som sa s Vami podelila o môj absolútne novučičký recept pre kombináciu v šaláte. Veľmi rýchlo si získal moju priazeň a už teraz sa stal obľúbeným, dovolím si tvrdiť.
Beluga je názov pre čiernu šošovicu. Určite poteším i všetkých celiatikov, keďže táto kráska je prirodzene bezlepková. Dozaista Vás prekvapí svojou jemne nasladlou orieškovou chuťou, ktorá patrí medzi jej veľké prednosti.
V pokrmoch pôsobí veľmi zaujímavým dojmom, nieje potrebné ju pred varením nijako namáčať a po uvarení si krásne drží svoj tvar. Ľahko absorbuje chute iných zložiek, pokrmov či korenín, čím si získava absolútne všestranné využitie v kuchyni.
Na prípravu dvoch porcií budeme potrebovať:
1 šálku čiernej šošovice (180g)
filet z lososa
1 menšiu cuketu
1 menšiu červenú papriku
olivový olej
rukolu
šťavu z 1/2 citróna
granátové jablko
Pracovný postup:
Belugu si poriadne premyjeme pod prúdom tečúcej vody a následne ju dáme do hrnca s vodou. Zakryjeme s pokrievkou a privedieme k varu. Necháme variť približne 20 minút.
Medzi tým si cuketu s červenou paprikou taktiež premyjeme a nakrájame na malé kocky. V druhom hrnci alebo aj na panvici si na troške olivového oleja osmahneme našu nakrájanú zeleninku. Premiešame a restujeme 10 minút. Ochutnáme čiernu šošovicu, ak sa nám zdá, už hotová, scedíme ju a primiešame k zeleninke. Následne pridáme nakrájaný filet z lososa, šťavu z polovičky citróna, premiešame a na krátko, za občasného miešania povaríme.
Tento šalátik si nepýta naozaj žiadne zbytočné dochucovadlá v podobe soli alebo korenia.
Budete prekvapení, ako chutí sám o sebe!
Servírujeme do taniera spolu s rukolou. Perfektnú osviežujúcu bodku v tomto jedle vytvára granátove jablko, ktorým posypeme jedlo na záver.
Ja som opäť v gastro nebi.
Aaaach, milujem to!
Verím, že Vám bude chutiť!
…s láaskou Ali