Máte radi linecké koláčiky ? Ja ich zbožňujem! A pre mňa sú neodmysliteľnou súčasťou vianočnej nádielky. Klasické linecké koláčiky, lepené džemom boli pre mňa výzvou na pretvorenie do inej podoby, aby som sme stále mohli o nich povedať, že sú linecké.
Receptík na ne vznikol na druhý pokus. Rozhodla som sa pre naozaj veľmi krehké cestou s využitím celozrnnej múky, solamylu a hroznového cukru.
Predpokladám, že už možno práve teraz sa chytáte za hlavu a pýtate sa prečo 😀
Mňa fascinuje proces prerábania klasiky na iné. A inak tomu bude aj pri ich zdobení, nebudeme ich lepiť, nakoľko toto cesto je výRazne krehké a nedajú sa z neho vykrajovať ani len vzory s dierkou v strede, hneď by sa rozpadli, nezostáva nám nič iné, ako z nich vykrojiť len kolieska.
Po upečení mi pripomínali sušienkovú chuť, a tak som sa rozhodla ju umocniť práve slaným karamelom a sekanými orechami. Dokopy nám vznikla naozaj chuť, ktorú môžme opísať chuťou lotusovej sušienky bez toho, aby sme použili umelú lotus nátierku.
Predpokladám, že ste už rovnako vzrušení ako som bola ja pri tvorbe procesu.
Tak poďme na to!
Na približne 35-40 lineckých sušienok budeme potrebovať:
300g hladkej celozrnnej múky
280g masla
180g hroznového cukru
200g solamylu
2 žĺtka
1 balíček prášku do pečiva
šťava z 1/2 citróna
Pracovný postup:
Na dosku si preosejeme múku, s práškom do pečiva, cukrom, solamylom a urobíme si kôpku, do ktorej stredu si prstami urobíme jamku a dáme do nej žĺtky a citrónovú šťavu. Rukami premiešame a pridáme maslo izbovej teploty (ja som ho strúhala) a teraz nastáva čas, aby sme mákli rukami a rýchlo si vypracovali hladké cesto. Necháme ho na malú chvíľu odležať v chladničke. Odpočinuté cesto si rozdelíme na menšie časti a každú z nich vaľkáme. Cesto som rozdelila na menšie, pretože je naozaj krehké a ľahšie sa s ním pracuje, ak vaľkáme menšie časti ako jeden veľký plát. Rozvaľkáme ho na približnú hrúbku 3mm. Ak sa bude občas pri vaľkaní mrviť, nezúfajte, má také byť, poriadne rukami utláčajte vždy jeho konce po obvode. Vykrajujeme naše obľúbené tvary. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch do bledučka 10-12 minút (nie viac!)
Po upečení si sušienky dáme do vzduchotesnej nádoby a odložíme na bezpečné miesto. Pre svoj nedostatok času, som sa k zdobeniu sušienok dostala až na druhý deň, čo mi však vôbec nevadilo. Takže teraz je čas, aby sme si spoločne vyrobili slaný karamel miešaný s pekanovymi orechami.
Budeme naň potrebovať:
100ml vody
150g krupicového cukru
100g masla izbovej teploty
80ml smotany na šľahanie
2 hrste pekanovych orechov
štipka soli
Pracovný postup:
Do malého hrnca si dáme vodu s cukrom. Nemiešame. Necháme voľne variť na sporáku. Približne po 7 minútach nám cukrový sirup začne hnednúť. Vtedy doň pridáme maslo izbovej teploty, krátko premiešame a pridáme aj smotanu na šľahanie, rovnako izbovej teploty.
(Keby sme pridali maslo či smotanu priamo vybratú z chladničky, cukrový sirup by nám začal bublať, že by nám až z hrnca mohol vykypieť a to nechceme ;-)).
Hotový karamel ešte ochutíme štipkou soli, premiešame a prelejeme ho do nádoby, aby nám rýchlejšie vychladol. A kým chladne, nasekáme si naše pekanove orechy, ktoré neskôr primiešame do slaného karamelu.
Takto pripravenú, vychladnutú zmes natierame nožíkom na naše krehké linecké. Dáme do uzatváreteľnej nádoby a skladujeme v chladničke. Koláčiky nám vydržia 8-10 dní. Pokiaľ sa do nich hneď nepustíte 😛
Verím, že tento dlhší recept Vás neodradil a skúsite ho. O Vaše skúsenosti sa so mnou môžete pokojne podeliť v komentári pod týmto článkom.
Budem sa tešiť!
S láskou Ali