Vajíčková „oldschool“ pomazánka

by Ali

Pre každého iná a predsa vždy tá istá! Reč nieje o mne ale o vajíčkovej pomazánke. Vajíčková nátierka je rokmi overená stálica. V čom teda spočíva tajomstvo jej lahodnej chuti ?

Jej tajomstvo sa ukrýva v správnom pomere použitých surovín.

Návodov na či už jej klasickú alebo alternatívnu prípravu je na internetoch naozaj mnoho. Inšpiráciou k jej vyladeniu mi však bola preslávená pomazánka z mojich milovaných Yeme potravín.

Vždy, keď chodím na pár dni za rodinkou domov, kupujem ju spolu s kvaskovym chlebíkom a inými radosťami, ktoré z týchto potravín obľubujeme.

Až mi Janči jedného dňa dal otázku, „Aja, a nedala by sa takáto nátierka vyrobiť aj doma?“

No a Aji (lebo tak ma volajú doma 😀 – Aja) netrvalo dlho a pustila sa do experimentu. „Jednoducho musí existovať spôsob, ako si rovnako chutnú pomazánku vyrobiť aj doma“, išlo mi hlavou.

Vajíčková je populárna najmä v období Veľkej noci a mnohým nám sa spája s pažítkou. Janči ma poprosil, či by som tam miesto pažítky vedela použiť lahôdkovú cibuľku.

A teda odhodlane som sa  pustila do jej prípravy. Vsadila som na jednoduchosť a najmä v závere ma prekvapilo, že nátierka si nepýtala žiadne dochutenie v podobe soli či korenia. Naozaj!

Bez zbytočných slov sa spoločne môžeme pustiť do jej prípravy.

Na vajíčkovú pomazánku budeme potrebovať:

5ks BIO vajíčok z voľného chovu (ozn. 0SK)

3PL majolky

2 PL plnotučnej horčice

1PL masla

1/2 zväzku lahôdkovej cibuľky

Pracovný postup:

Vajíčka si uvaríme natrvdo a očistené od škrupinky ich vložíme do mixéra. Následne ku ním pridáme majolku, maslo a horčicu. Na záver pridáme lahôdkovú cibuľku a mixujeme do nadýchanej peny. Po pár sekundách máme hotovo. Mne pomazánka v takomto zložení absolútne pripomenula TÚ. Keď som sa doma spýtala, či môže byť a či pomazánka splnila očakávania a je taká ako z Yeme potravín bolo mi povedané, že nie. Že je ešte lepšia!

 

Taak a o tom sa už presvedčte sami!

Budem rada, ak sa o svoju skúsenosť s prípravou vajíčkovej pomazánky podelíte spolu so mnou priamo TU, v komentároch pod týmto receptom 😉

…s láskou Ali

 

You may also like

Leave a Comment