Chutný prívarok pre všetkých milovníkov voňavého kôpru obohatený o cukinu. Obdobie fašiangov je dozaista za nami a Veľká noc pred nami. A presne s týmto obdobím sa mne spája kôprový prívarok. I keď slovo prívarok v mnohých z nás možno skôr evokuje traumu zo školských jedálni. Skúsme mu dať šancu!
Dovoľte mi predstaviť Vám chutný prívarok v kombinácií spojenia len dvoch chutí a to kôpru s cukinou. Jeho príprava Vám nezaberie viac ako 20 minút.
Kôpor je aromatická rastlina, ktorá má mnoho cenných terapeutických vlastností. Vedeli ste že,
vďaka bohatému obsahu vápnika kôpor prispieva k zachovaniu hustoty kostí ?
Na prípravu dvoch porcií kôprového prívarku budeme potrebovať:
1 väčšia cukina
1 zväzok čerstvého kôpru
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
200ml 10% smotany na varenie (ja som použila bezlaktozovú)
1 ČL zemiakového škrobun
300ml vody
olivový olej, soľ, korenie
2 PL octu
2ČL trstinového cukru
2 kvalitné vajíčka z voľného výbehu ( s označením 1SK alebo 0SK ..)
Pracovný postup:
Cibuľu si očistíme a nakrájame na malé kúsky. Strúčiky cesnaku si prelisujeme. Na olivovom oleji si v hrnci osmahneme cibuľku ku ktorej pridáme cesnak. Následne pridáme očistenú cukinu nakrájanú na kocky a zalejeme vodou. Pod pokrievkou dusíme desať minút. Po čase pridáme na záver čerstvý kôpor a dusíme opäť všetko spolu pod pokrievkou ďalších päť minút. Teraz prichádza čas náš prívarok premeniť na tekutú konzistenciu a teda ja som si ho mixla v mojom najpraktickejšom kuchynskom pomocníkovi ( G21). Pokiaľ takéhoto pomocníka nemáte, určite Vám pomôže aj klasicky tyčový mixér. Keď máme prívarok mixnutý, pridáme doň smotanu na varenie a premiešame. V tomto bode mne prišiel prívarok príliš riedky. Tak som z neho za malú žufanku odobrala do misky a zmiešala s 1 ČL zemiakového škrobu. Následne túto zmes rozmiešame v hrnci s prívarkom. Teraz prívarok naberá tú správnu konzistenciu. Pred finále už iba dochutíme soľou, korením, octom a cukrom. Premiešame a odstavíme zo sporáka. Máme hotovo:)
Servírujeme s poširovaným vajíčkom, kvaskovým chlebíkom či klobáskou. Čo máme radi:)
Ja obľubujem tento prívarok s vajíčkom.
Aký je Váš vzťah k prívarkom, obľubujete ich ? Podeľte sa so mnou o Vaše skúsenosti s týmto typom pokrmu dolu v komentároch pod článkom 🙂
Nezostáva mi už nič iné, len zaželať Vám, nech Vám chutí!
…s láskou Ali