Bezlepkové žemličky plné bielkovín

by Ali

Nikdy nevenujem špeciálnu pozornosť instagramovým receptom založených na hop-šup surovinách, zväčša vždy ide o rôzne druhy už spracovaných ingrediencií a prísad, ktoré sa len lepia dokopy a produkujú ďalší polotovar. No keď na mňa vyskočila proteínová žemľa z ledabolo 3 ingrediencií, skúsila som. Išlo o žemľu z cottage syra, špaldovej múky a vajíčka. Fungovalo to. Čo však týmto chcem povedať, že nieje umenie robiť niečo, čo robí každý ale skúsiť vytvoriť niečo absolútne nové. A ingrediencie z tohto receptu vo mne okamžite vyvolali zamyslenie, či by to fungovalo aj z nejakej bezlepkovej múky. A s malou obmenou.

Najskôr som si kúpila pohánkovú aj ryžovú múku. Neskôr som dala anketu na svojom instagrame mojím sledovateľom, že prijímam výzvu a skúsim za nich vytvoriť bezlepkovú žemľu. Mali možnosť hlasovaním ovplyvniť z akej múky budem tvoriť. Tesne ale predsa, prevažila ryžová múka. Trocha som sa obávala, priznávam. Pretože z ryžovej múky som naposledy tvorila citrónové koláčiky na Vianoce, ktoré sa mi celé rozpadli. A vlastne, ryžovú múku používam iba do prípravy kimchi. 

No to by som nebola ja, ak by som aj za cenu nevydareného pokusu sa aspoň nepokúsila.

Konzistenciu cesta som si zabezpečila tvarohom, miesto cottage syra. Pri tvarovaní placiek som mala relatívne nádejný pocit, že by žemle mohli vyjsť. Cítila som to skratka, haha

No aj napriek tomu som stále tŕpla pri rúre, aký bude finálny produkt 😀

Teraz poteším najmä všetkých ľudí s citlivosťou na lepok. Prinášam Vám recept na žemle, ktoré sú okrem slušného podielu bielkovín aj bezlepkové. Ich príprava je časovo nenáročná a nákupný zoznam ingrediencií neprekročí 3 eurá.

Na prípravu piatich kusov bezlepkových žemličiek budeme potrebovať:

200g bio ryžová múka celozrnná

275g tvaroh hrudkovitý (4% tuku)

1 celé vajíčko

štipka soli

110ml vlažnej vody

1ČL kypriaceho prášku do pečiva

1 celé vajíčko (na potretie)

gomasio (makrobiotické dochucovadlo – ak nemáte nemusí byť), semiačka (voliteľné)

Pracovný postup:

Do sklenenej misky si pripravíme ryžovú múku, do ktorej pridáme tvaroh, celé vajíčko, kypriaci prášok do pečiva, štipku soli a rukami premiešame. Teraz prichádza moment, kedy opatrne prilievame do cesta vodu, je veľmi dôležité pomer cesta zbytočne nepreliať vodou. A preto buď pridávajte po lyžičkách alebo som to namerala podľa odmerky na 110ml vlažnej vody. Cesto sa nesmie lepiť a zároveň musí držať konzistentne pokope.

Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie. Rukami z cesta tvarujeme bochníčky, ktoré jemne pred uložením na plech, stačíme dlaňou na hrubšiu placku.

Výjde nám päť kusov. Rozmiešame si zvlášť v miske celé vajíčko s gomasio ochucovadlom, prípadne so soľou, bylinkami či semiačkami, ktoré chceme mať na vrchu žemličky. 

Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri 180-190 stupňoch 35-37 minút. V závislosti od rúry. Keď žemlička začne naberať zlatistú farbu, je hotová. 

Po vychladnutí rozkrojíme a naplníme podľa chute. Ja som bola milo prekvapená, že cesto naozaj pôsobí ako klasické žemľové cesto a jeho najväčším benefitom je jeho neopísateľná chrumkavosť.

Naplnila som ju bazalkovým pestom, nakrájaným avokádom, sušenými paradajkami:)

Verím, že žemličky vyskúšate a zamilujete si ich rovnako ako ja. 

Krátke reels video k ním nájdete na mojom instagrame @saliviemcojem

Nech Vám chutí! 🙂

…s láskou Ali

 

 

You may also like

Leave a Comment