Celozrnný špargľový quiche

by Ali

Máj – ten lásky čas a okrem toho, špargle čas. Stala som sa samozvanou ambasádorkou tejto kráľovnej zeleniny. Pretože ju aktuálne jem veľmi často. Veď kedy, ak nie práve teraz ? 

Chute špargle sú naozaj limitované len na jej sezónu. A tá, je krátka. 

A teda, ak si jej stále nepodľahol/la, možno Ťa osloví práve v tomto fancy šmrci koláčiku. Ak už jej fanúšikom si, tento recept bude taktiež pre Teba, pretože som v ňom spojila nie úplne bežné chute. Slaný koláčik, zvaný quiche je perfektnou voľbou či už na raňajky alebo aj na večeru.

Základ cesta tvorí kombinácia špaldových múk. Cesto je prevoňané čerstvou pažítkou a jeho vnútro je nadýchané proteínovym krémom, prezradím Ti, že so slovenským pokladom. A na vrchu koláča už nájdeš samostatnú kráľovnú v kombinácií s pistáciami.

Tak čo, ideš do toho spolu so mnou? 😛

Na 8 porcií celozrnného špargľového quiche koláča budeme potrebovať:

150g celozrnnej špaldovej múky

250g bio bielej špaldovej hladkej múky

220g masla

čerstvá pažítka

7 PL vody

250g májovej bryndze

200g kyslej smotany

180g bieleho cottage syru

1 zväzok špargle

hrsť nesolených pistácií

1 vajíčko

Pracovný postup: Navážime si múky do jednej misky a pridáme k ním plátky masla izbovej teploty. Rukami miešame a po lyžiciach pridávame studenú vodu. Fakt je dôležite, pridávať vodu do cesta po malých kvapkách, aby nám z cesta nevznikol rázom maglajs. Takto pripravené cesto si zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút odležať do chladničky. Medzi tým si nasekáme pažítku, ktorú do cesta pridáme neskôr a pripravíme krém. Bryndzu, cottage syr a kyslú smotanu si vymiešame do lahodnej chuti. Celý krém nám výrazne ochutí už samotná bryndza, takže nieje potrebné pridávať žiadne ďalšie korenia. Cesto si vyberieme z chladničky, z fólie, dlaňou roztlačíme a zapracujeme doň nasekanú pažítku. Párkrát preložíme a opäť rukami vypracujeme kompaktné cesto. Stále nezabúdajme, že do cesta aj v tejto fáze môžeme pridávať vodu, no len v malých kvapkách a postupne. Teraz  prichádza čas, aby sme vzali do rúk valček na cesto. Mojím užitočným tipom je, aby sme cesto vaľkali  na pečiacom papieri, zo spodnej aj z vrchnej časti. Keď máme vyvaľkané, cesto zbavíme zvrchu papiera na pečenie a so spodným papierom ho prenesieme do formy na quiche koláč. Naplníme krémom. Na vrch poukladáme vrchné časti špargle  ( ktorú sme si predom uvarili vo vode a jej spodné časti a vodu z varenia si môžeme nechať pre iný recept, napríklad, máme výborný základ pre krémovú polievku:)). Posypeme nasekanými nesolenými pistáciami. Na záver potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňoch 40 minút.


Chuťový zážitok garantovaný: 🙂

… s láskou Ali




You may also like

Leave a Comment