Poké a.k.á. free ride 😉
Vedeli ste, že poké bowls sú vo svete veľmi praktické z hľadiska úspory denného varenia a tým aj energií ? Lebo aj to, ako často varíme a používame spotrebiče ovplyvňuje naše životné prostredie. Takže často, najmä počas mesiacov, kedy je teplejšie, navarím obilninu na 3 dni, pripravím k nej jeden druh bielkoviny a nakrájam kopec surovej zeleniny. K tomu chutná zálievka či omáčka a obed trikrát a zakaždým inak máme na stole:)
Tento recept je naozaj veľmi variabilný a preto si ho každý môže podľa ľubovôle vyskladať sám. Pokojne sa však nechajte inšpirovať mojou verziou.
Na 2 porcie budeme potrebovať:
1/2 šálky natural ryže
80g údený losos plátky
1 citrón
kukurica, uhorka, mrkva, reďkovka
mikrobylinky
Pracovný postup:
Ryžu si uvaríme do mäkka, osolíme. Všetku zeleninu si nastrúhame alebo nakrájame, prekvapkáme olivovým olejom. Uvarenú ryžu dáme do misiek, pridáme plátky údeného lososa, mrkvu, uhorku, reďkovku a kukuricu. Na záver vrch ozdobíme mikrobylinkami a podávame s citrónom, ktorý nám poké perfektne osvieži.
Nebojte sa akejkoľvek variácie, rolu obilnín môže okrem ryže mať quinoa, bulgur či pšeno.
Bielkoviny môže zastupovať mäsko, ryba, tofu či strukoviny ( napríklad cícer).
Zelenina ideálne podľa sezóny.
Za mňa čím jednoduchšie, tým zdravšie. A preto mi vždy na dochutenie stačí citrón/limetka či olivový olej. No ak ste milovníci omáčok, pridám na inšpiráciu jednu z mojich veľmi obľúbených a to tip na arašidovú omáčku, ktorú pripravíme tak, že v miske zmiešame 3PL 100% arašidového masla, 2 PL limetkovej šťavy, 1PL tamari sójovej omáčky, 1 ČL cukru a 2 PL vody.
Tak nech Vám chutí!
…s láskou Ali