Semienka pochádzajú z Mexika a Guatemaly. Na tomto území ich Aztéci a Mayovia konzumovali ako hlavné jedlo. Slovo „chia“ v jazyku starovekých Mayov znamená „sila“. Chia semienka majú vysoký obsah vlákniny, vysokokvalitných bielkovín a niektorých nevyhnutných minerálov či antioxidantov.
Môžu nám zlepšiť trávenie tráviaceho traktu a zvýšiť úroveň omega 3-mastných kyselín v krvi, ktoré sú prospešné pre srdce. Konzumáciou semienok sa tiež znižuje riziko vzniku ochorení srdca a cukrovky.
Azda najpopulárnejšou dobrotou z tohto malého zázraku je chia puding.
Na výrobu 2 porcií budeme potrebovať:
1 zrelý banán
200ml mandľového mlieka
2 PL chia semiačok
2PL javorového sirupu
1ČL vanilky
štripka soli, nakrájané čerstvé ovocie
Pracovný postup:
V miske si vidličkou popučíme zrelý banán. Pridáme mlieko, vanilku, javorový sirup a soľ. Celú zmes si dôkladne premiešame. Následne pridáme chia semiačka. Hotovú zmes necháme odležať tridsať minút. Opäť premiešame, zakryjeme a dáme ideálne na noc do chladničky. Na druhý deň ráno máme zmes krásne pripravenú na servírovanie a konzumáciu. Do pohára ukladáme a kombinujeme podľa vlastnej fantázie a chuti. Ideálne s ovocím podľa sezóny.
Dobrú chuť!
…s láskou Ali