Moravské koláče

by Ali

Moravské koláče patria medzi najslávnejšie! Vedeli ste, že v minulosti sa robili tak veľké, že aby bolo možné ich upiecť, musela sa prebúrať pec ? Tieto koláče patria medzi najslávnejšie dodnes! 

Moravské koláče si už vieme upiecť aj sami doma. Chuť čerstvých moravských koláčov je neopísateľná. Mnohým z nás nám dodnes pripomína detstvo. A ten pocit, keď sa do nich zahryzneme a hneď sa nám v tele vyplavuje pociť šťastia. 

Pestrosť moravských koláčov spočíva v naplnení. Je na nás, či si zvolíme tradíciu v orechoch, maku či tvarohu alebo pustíme uzdu fantázií a necháme sa inšpirovať tým, čo nám naša špajza ponúka. 

Na dvanásť kusov budeme potrebovať:

550g hladkej múky

3PL cukru

300ml vlažného mlieka

1/2 kocky čerstvého droždia

60g bravčovej masti

1 žĺtok

Tvarohová plnka:

300g hrudkovitého tvarohu

1PL cukru

1PL kyslej smotany

1PL hladkej múky

1 bielok

citrónová kôra

1 vajíčko

Mrvenička:

50g hrubej múky

3PL cukru

40g masla

20g mandlových plátkov

Pracovný postup:

Do kuchynského robota si preosejeme hladkú múku, aby bola nadýchanejšia a pridáme cukor. Do vlažného mlieka si zarobíme kvások a počkáme kým vzíjde. Do múčnej zmesi ďalej pridáme masť a žĺtok. Premiešame, nech sa nám prepoja všetky ingrediencie a pridáme vzíjdený kvások. Cesto si premiesime ešte aj ručne. Vymiesené ho vložíme do misky a necháme ho kysnúť  30-60 minút. 

Vykysnuté cesto si rozdelíme na dvanásť približne rovnakých bochníčkov a necháme ich podkysnúť prikryté fóliou. Aby bolo kysnuté cesto dobre, treba ho nechať podkysnúť na dva, na tri rázy 😉

Keď nám pampúšiky podkysli, pracujeme s nimi ďalej. S pohárom do nich jemne vtlačíme, aby sme si vytvorili vnútorný priestor pre plnku a oddelili okraj. Takže do vnútorného kolieska naberieme lyžicou zarobenú tvarohovú plnku a na ňu poukladáme akékoľvek čerstvé ovocie. Posypeme mrveničkou. Okraje potrieme vajíčkom, aby sa nám pekne zafarbili. A necháme opäť podkysnúť 10-15 minút.

A dáme piecť do teplovzdušnej rúry pri 160 stupňoch na 20 minút.

Dobrú chuť!

…s láskou Ali 

You may also like

Leave a Comment