Chilli con tofu

by Ali

Červená fazuľa je skvelým zdrojom minerálov, napríklad horčíka, železa či zinku. Navyše je bohatá na vlákninu či bielkoviny, preto dokáže pomerne na dlhú dobu zasýtiť. Aby sme sa vyhli neželanému efektu nafukovania, fazuľu viackrát počas varenia prepláchneme a varíme v čistej, novej vode. Proti nafukovaniu taktiež napomáha rasca či bylinky. 

Ja milujem každý recept s tofu. V tomto recepte obzvlášť, kedy vôňa a chuť mexickej kuchyne sú naozaj výnimočné. Azda každý z nás pozná tradičné chilli con carne, ktoré sa v originálnej verzií pripravuje s hovädzím mäsom. V tomto recepte vymeníme mäsko za už spomínané tofu a tak nám vznikne nemenej chutné chilli con tofu. 

Na približne 3-4 porcie budeme potrebovať:

200g červenej ryže

1ks údeného tofu

1 väčšia cibuľa

1 červená paprika

3 strúčiky cesnaku

1 balenie lúpaných paradajok

1 balenie pasírovaných paradajok

100g červenej fazule

1 konzerva kukurice

chilli pasta

1ČL mletej rasce

2PL olivového oleja

2ČL mletej červenej sladkej papriky

1ČL majoránky

soľ, čierne korenie

Pracovný postup:

Fazuľu si uvaríme do mäkka. Údené tofu nakrájame na kocky a dáme piecť do rúry predhriatej na 200 stupňov. Pečieme 20 minút dozlatista. 

Cibuľu, papriku a cesnak nakrájame nadrobno. Na panvicu si dáme rozpáliť olej, na ktorom  restujeme cibuľu do sklovita, približne 3 minúty. Pridáme cesnak, nakrájanú papriku a restujeme ešte ďalšiu minútu. Pridáme korenie, bylinky a chilli pastu. Následne zalejeme pasírovanými a lúpanými paradajkami.

Následne pridáme prepláchnutu kukuricu a fazuľu. Varíme ešte desať minút, aby sa nám všetky chute prepojili. 

Na záver ochutnáme a podľa chuti pridáme soľ, korenie, citrónovú šťavu či chilli pastu. Servírujeme s upečeným tofu a červenou ryžou.

Dobrú chuť!

…s láskou Ali

You may also like

Leave a Comment