Zloženie pohánky je bezlepkové, čo teda hneď na úvod znamená, že je vhodná pre ľudí s intoleranciou na lepok. Obsahuje vlákninu, minerálne látky (najmä horčík, zinok, železo) a vitamíny B1,B2. Konzumácia pohánky posilňuje imunitu a má priaznivý vplyv na srdce, pečeň či cievy. Ako silno zásaditá potravina odvádza z tela kyseliny a tým napomáha acidobázickej rovnováhe. Okrem toho regule zrážanlivosť krvi, znižuje cholesterol a celkovo posilňuje imunitný systém.
Z pohánky si vieme pripraviť šaláty na rôzne spôsoby avšak poďme si spoločne pripraviť jeden netradičný a to na sladko-osviežujúci spôsob:)
Budeme potrebovať:
1 šálka pohánky
1 biely jogurt
grep, pomaranč
kôra a šťava z citróna
agáve sirup
čerstvá mäta
Pracovný postup:
Do osolenej vriacej vody pridáme pohánku v pomere 1:3, to znamená, že na jednu šálku pohánky budeme potrebovať tri šálky vody.
Varíme asi 25 minút, kým pohánka neabsorbuje všetku potrebnú vodu. Necháme vychladnúť.
Počas tejto doby si nakrájame grep a pomaranč na menšie kúsky. Premiešame spolu, dochutíme šťavou z citróna a citrónovou kôrou. Primiešame vychladnutú pohánku a vmiešame biely jogurt. Pokiaľ nieste fanúšikom kyslastejších chutí citrusov, šalátik si pokojne zjemnite agáve sirupom. Pre osvieženie môžeme doň primiešať aj nasekanú čerstvú mätu.
ľahký, osviežujúci šalátik najmä v letných dňoch.
Prajem dobrú chuť:)
…s láskou Ali