Stroganov, pôvodom ruský guláš je mäsitý pokrm, ktorý sa rozšíril po celom svete. V alternatívnej, vegánskej verzii si mäso nahradíme bielym tofu a kyslú smotanu mandľovou smotanou a horčicou. Podľa starodávneho spôsobu servírovania sa hotový stroganov poleje vodkou a zapáli.. to som však neskúšala 😛
Na 2 porcie budeme potrebovať:
100 g bieleho tofu
200 ml mandľovej smotany na varenie
1 cibuľa
3 kyslé uhorky
2 strúčiky cesnaku
1/2 ČL sušeného ligurčeka
1 ČL horčice
1 PL tamari sójovej omáčky
1 PL kokosového oleja
1 ČL soli
1 chilli paprička
1/4 ČL údenej mletej červenej papriky
štipka mletého čierneho korenia
Pracovný postup :
Na väčšej panvici si rozpálime olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a restujeme do sklovita. Pridáme očistené, na polovicu prekrojené šampiňóny, tofu, kyslé uhorky nakrájané na kocky a prelisovaný cesnak. Dochutíme soľou, koreninami a pod pokrievkou dusíme približne desať minút. Prilejeme mandľovú smotanu, horčiču. Pridáme sušený ligurček a na miernom plameni varíme približne päť minút. Odstavíme a na záver pridáme sójovú omáčku a máme hotovo 😉
Tip na záver : Šampiňónový stroganov môžeme servírovať s pečenými zemiakmi alebo jazminovou karí ryžou.
Dobrú chuť!
…s láskou Ali