Quinoa je pseudoobilnina, ktorá neobsahuje lepok a je bohatá na bielkoviny. Quinou je dôležité pred varením dôkladne umyť alebo ideálne namočiť do vody na dve hodiny. Potom vymeňte vodu, znovu namočte a opláchnite až kým nezmizne z nej vrchná pena. Tento proces z nej prípadnú horkosť:)
Quinoa má veľmi vysoký obsah bielkovín. Udržuje zdravé kosti, srdce a taktiež je vhodná pri cukrovke. Chráni pred vznikom chudokrvnosti a podporuje trávenie.
Vzhľadom na už jej spomínaný bohatý obsah bielkovín je vhodné zakomponovať ju práve do jedál na večeru. Pozývam Vás, poďte si spolu so mnou pripraviť z nej tieto chutné placky 😉
Na 7-10 kusov budeme potrebovať:
200g uvarenej quinoi
3 vajíčka
3 strúčiky cesnaku
50g parmezánu
100g strúhanky
olivový olej
soľ, mleté čierne korenie
Pracovný postup:
Do misky si dáme vopred uvarenú a vychladnutú quinou, pridáme vajíčka, pretlačené strúčiky cesnaku, strúhaný parmezán a asi 3/4 strúhanky. Ak treba osolíme, dochutíme korením a vytvarujeme rukami cesto, ktoré by malo byť pevné, kompaktné ale zároveň i máličko lepkavé, tak, aby sme z neho vedeli tvarovať placky.
Vlhkými rukami tvarujeme placky, ktoré ukladáme na dosku. V panvici si rozohrejeme olej a vyprážame z oboch strán do zlatista. Hotové placky ukladáme na papierovú utierku, ktorá ich zbaví prebytočného tuku.
Podávame s ľahkým listovým šalátom, s avokádom či domácim jogurtovým dipom. Svet fantázií chutí je otvorený 😉
Dobrú chuť!
…s láskou Ali