Toto rizoto je veľmi jednoduché a zároveň veľmi chutné. Špargľa s bielym vínom sa dokonalé dopĺňajú v tejto lahodnej, krémovej kombinácií.
Špargľa neobsahuje tuk, má minimum kalórií. Je bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov. Jej konzumácia nám znižuje hladinu cholesterolu, pomáha nám pri úprave krvného tlaku či dokonca má protizápalové účinky. Ešte stále nieste si istý jej konzumáciou?
Som si istá, že sa čoskoro stane aj Vaším favoritom:)
Na štyri porcie budeme potrebovať:
400g arborio ryže
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1,5l vody z uvareného cíceru
300ml bieleho vína
500g čerstvej špargle
100g parmezánu
50g masla
150g kozí syr
olivový olej
soľ, korenie
Pracovný postup:
V hlbokej panvici si rozpálime olivový olej, na ktorom opražíme cibuľu a cesnak. Pridáme ryžu, ktorú premiešame s cibuľkou, pokiaľ sa ryža neobalí olivovým olejom. Po troch minútach pridáme biele víno, ktoré necháme odpariť. Medzičasom si v hrnci, vo vode uvaríme špargľu. Vodu z nej, približne 1,5 litra budeme používať ako náš „vývar“, ktorým budeme podlievať rizoto.
K ryži prilievame postupne po žufanke zo špargľového „vývaru“ a neustále miešame. Vždy prilievame ďalšiu naberačku, až kým sa prechádzajúca nevstrebe do ryže. Celkový proces varenia je približne 25-30 minút. Posledných 5 minút pred koncom pridáme kúsky varenej špargle.
Rizoto odstavíme z plameňa, pridáme maslo, nastrúhany parmezán a dobre premiešame. Týmto postupom docielime krásnu krémovú konzistenciu. Dochutíme mletým čiernym korením.
Na tanieri dozdobíme špargľovými hlavičkami a kozím syrom. Podávame vždy čerstvo pripravené.
Dobrú chuť!
…s láskou Ali