Špargľové rizoto je veľmi jednoduché a zároveň veľmi chutné. Špargľa spolu s bielym vínom sa dokonalé dopĺňajú v tejto lahodnej, krémovej kombinácií.
Špargľa neobsahuje tuk, má minimum kalórií. Je bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov. Jej konzumácia nám znižuje hladinu cholesterolu, pomáha nám pri úprave krvného tlaku či dokonca má protizápalové účinky.
Špargle právom patrí titul kráľovna zeleniny. Nebudem o nej viac písať, pretože v tomto prípade je lepšie raz vyskúšať ako stokrát počuť, haha
Na štyri porcie budeme potrebovať:
400g arborio ryže
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1,5l vody z uvarenej špargle
300ml bieleho vína
500g čerstvej špargle
100g parmezánu
50g masla
150g kozí syr
olivový olej
soľ, korenie
Pracovný postup:
V hlbokej panvici si rozpálime olivový olej, na ktorom opražíme cibuľu a cesnak. Pridáme ryžu, ktorú premiešame s cibuľkou, pokiaľ sa ryža neobalí olivovým olejom. Po troch minútach pridáme biele víno, ktoré necháme odpariť. Medzičasom si v hrnci, vo vode uvaríme špargľu. Vodu z nej, približne 1,5 litra budeme používať ako náš „vývar“, ktorým budeme podlievať rizoto.
K ryži prilievame postupne po žufanke zo špargľového „vývaru“ a neustále miešame. Vždy prilievame ďalšiu naberačku, až kým sa predchádzajúca nevstrebe do ryže. Celkový proces varenia je približne 25-30 minút. Ak si chceme do rizota pridať aj kúsky špargle, posledných 5 minút pred koncom je ideálny čas.
Rizoto odstavíme z plameňa, pridáme maslo, nastrúhaný parmezán a dobre premiešame. Týmto postupom docielime krásnu krémovú konzistenciu. Dochutíme mletým čiernym korením.
Na tanieri servírujeme so špargľovými hlavičkami a kozím syrom. Podávame vždy čerstvo pripravené.
Dobrú chuť!
…s láskou Ali