Špargľové rizoto s kozím syrom

by Ali

Špargľové rizoto je veľmi jednoduché a zároveň veľmi chutné. Špargľa spolu s bielym vínom sa dokonalé dopĺňajú v tejto lahodnej, krémovej kombinácií. 

Špargľa neobsahuje tuk, má minimum kalórií. Je bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov. Jej konzumácia nám znižuje hladinu cholesterolu, pomáha nám pri úprave krvného tlaku či dokonca má protizápalové účinky. 

Špargle právom patrí titul kráľovna zeleniny. Nebudem o nej viac písať, pretože v tomto prípade je lepšie raz vyskúšať ako stokrát počuť, haha

Na štyri porcie budeme potrebovať:

400g arborio ryže

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

1,5l vody z uvarenej špargle

300ml bieleho vína

500g čerstvej špargle

100g parmezánu

50g masla

150g kozí syr

olivový olej

soľ, korenie

Pracovný postup:

V hlbokej panvici si rozpálime olivový olej, na ktorom opražíme cibuľu a cesnak. Pridáme ryžu, ktorú premiešame s cibuľkou, pokiaľ sa ryža neobalí olivovým olejom. Po troch minútach pridáme biele víno, ktoré necháme odpariť. Medzičasom si v hrnci, vo vode uvaríme špargľu. Vodu z nej, približne 1,5 litra budeme používať ako náš „vývar“, ktorým budeme podlievať rizoto. 

K ryži prilievame postupne po žufanke zo špargľového „vývaru“ a neustále miešame. Vždy prilievame ďalšiu naberačku, až kým sa predchádzajúca nevstrebe do ryže. Celkový proces varenia je približne 25-30 minút. Ak si chceme do rizota pridať aj kúsky špargle, posledných 5 minút pred koncom je ideálny čas. 

Rizoto odstavíme z plameňa, pridáme maslo, nastrúhaný parmezán a dobre premiešame. Týmto postupom docielime krásnu krémovú konzistenciu. Dochutíme mletým čiernym korením.

Na tanieri servírujeme so  špargľovými hlavičkami a kozím syrom. Podávame vždy čerstvo pripravené. 

Dobrú chuť!

…s láskou Ali

You may also like

Leave a Comment