Celozrnná foccacia

by Ali

Už dlhšie som si dala výzvu vyskúšať známy domáci posúch opäť troška netradične a inak, tak ako rada skúšam nové veci. Zaujíma ma, či to bude fungovať tak, ako si to vopred vymyslím.

Je to pre mňa absolútne vzrušenie, ktoré tak veľmi vo svojej kuchyni milujem.

A napokon, viete koľko % podiel celozrnnej múky musí obsahovať pekárensky výrobok, aby sme ho mohli klasifikovať za naozaj celozrnný ? Je to jej minimálne 70% podiel. Čo teda bežne v obchodoch medzi pečivom nenájdeme. O to väčšiu radosť mám, že Vám prinášam  recept na 100% celozrnnú domácu foccaciu:)

Vedeli ste, že použitím celozrnnej špaldovej múky zvýšime tekutosť cesta až o 10 % ? To sa nám výborne hodí práve do foccacie! Príjemná chuť tejto múky, vysoký obsah vlákniny a dobrá stráviteľnosť obohatí naše každodenné stravovanie.

Moje srdiečko vždy plesá pri dotyku talianskej kuchyne. A tak si opäť kúsok Talianska vnesieme do našich kuchýň prostredníctvom už spomínaného posúchu pod pseudonymom foccacia a.k.a. slovenský podpecník.

Túto chlebovú placku zvykli robiť už naše staré mamy. Inak sa nazýva aj jedlom chudobných. Potierali ju slaninkou či cesnakom. V Taliansku je krásne to, že ľudí nedelí statok. Nikto nieje chudobný, či bohatý. Štandardom talianskej kuchyne je kvalita surovín, z ktorých behom malej chvíle máme jedlá plné chuti a vône domova.

Hlavnú aktérku našej foccacie sme si predstavili a teraz sa s chuťou môžeme pustiť do je prípravy.

Na 6-8 kúskov foccacie budeme potrebovať:

400g špaldovej celozrnnej múky

300ml teplej vody

10g soli

80ml olivového oleja

1/2 kocky čerstvého droždia

hrubozrnná soľ

prosciutto

cherry paradajky

parmezán

bylinky

Pracovný postup:

Do misky s teplou vodou si rozdrobíme čerstvé droždie a necháme aktivovať. Vo väčšej miske si preosejeme múku a pridáme soľ. Zľahka premiešame, len aby sa soľ s múkou dostala medzi seba. Teraz prichádza čas, kedy pridáme do múčnej zmesi olej a kvasnicovú vodu. Miešame, kým sa múka nespojí a nezhydratuje. Len toľko, kým sa nám ingrediencie nespoja. Prikryjeme utierkou a necháme 40 minút kysnúť ( kysnutiu dopomôže teplý, vyhriaty priestor – ja som si pomáhala rúrou, ktorú som vyhriala na 30 stupňov a pri otvorených dvierkach som do nej vložila misku s cestom, tento proces takto perfektne funguje!). Po čase prvého kysnutia si namočíme prsty do vody a cesto preložíme dvanásťkrát. Misku pri prekladaní otáčame vždy o 90 stupňov. Takto preložené cesto v miske necháme rovnakým postupom kysnúť opäť 40 minút. 

Pripravíme si keramický pekáč a natrieme jeho dno 1/4 šálky olivového oleja. Vykysnuté jemné cesto si preložíme na nami pripravený pekáč a necháme ho vykysnúť posledných 30 minút.

Po 30 minútach prichádzame do finále. Vrch cesta prekvapkáme olivovým olejom a prstami doň zatlačíme a urobíme malé jamky. 

Navrch pridáme podľa svojej chuti, čo len chceme. Ja som zvolila prosciutto a cherry paradajky. Na úplny záver foccaciu posypeme hrubozrnnou soľou a bylinkami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov 17-20 minút.

A teraz si vychutnávajte to vzrušenie z celého procesu. Je to láska. Rúra pípa a je čas sa radovať z toho, že máme chutnú celozrnnú foccaciu, ktorá je ready to eat ( nestihne ani vychladnúť), haha

Buon appetito!

… s láskou Ali

You may also like

Leave a Comment