Domáce kysnuté lievance

by Ali

Nepoznám jedlo, ktoré by malo toľko alternatív prípravy ako práve lievance! Od banánových, ovsených, proteínových, zo špaldovej múky, s pridaním kolagénu a rôzne iné. Fandím im a fascinujú ma nové variáce receptov avšak pri lievancoch to mám inak. 

Pri slove lievance (alebo u babky, keď sme ako decká chodili, to boli dolky), sa mi automaticky vynorí len jedna jediná vôňa a chuť. A tú žiadny iný šat tohto jedla nenapodobní. Naposledy, ako som bola doma, nám mamča robila presne tieto echt  lievance. Poprosila som ju, či by mi dala na ne recept. Lebo niet väčšieho bohatstva ako dedičstvo receptov! haha

Tak mi nadiktovala zoznam surovín a ja som jej začala klásť otázky typu: „A koľko tam mám dať tej múky ? A mlieka ? Mám si urobiť kvások? “ Prosila som ju, nech mi to nadiktuje celkom presne, lebo ja chcem presne také isté lievance. Z jej slov bolo počuť čistú improvizáciu. „Alenka, tak čo ja viem, daj si tam lyžicu cukru, ale dve lyžice múky, trocha mlieka.. veď vieš, tak aby si to mala dobré“. Zavďačila som za recept s merkou „od oka :D“ a pustila sa do ich prípravy. 

Vyšli mi! Výskam od radosti a ukladám si ich sem do zbierky receptov mojej malej virtuálnej kuchyne. A dozaista sa s Vami rada podelím o recept v presnom pomere surovín.

Kalkulovala som na jednu porciu a teda, v prípade, že budete pripravovať lievance pre viacej ľudí odporúčam urobiť si dvojitú dávku, jednoducho si všetko iba znásobte dvoma.

Na tomto recepte sa mi páči, že nieje potrebné vyťahovať žiaden mixér. Stačí nám len miska s vareškou. A veľa lásky:)

Na 1 porciu, čiže 5kusov domácich kysnutých lievancov budeme potrebovať:

7PL polohrubej múky

2PL kryštalového cukru

2PL oleja (mala som iba olivový, je v poriadku aj taký)

100 mlieka izbovej teploty

1/2 sáčku vanilkový cukor

1 celé vajíčko

1/2 kocky čerstvého droždia

štipka soli (2 otočenia, ak máte mlynček)

Pracovný postup:

Do misky si pridáme múku, kryštálový a vanilkový cukor. Prstom urobíme v strede malú jamku, do ktorej prilejeme mlieko, droždie, celé vajíčko, olej a na záver štipku soli. Vareškou si vymiešame konzistentné cesto. Nie príliš husté, nie príliš riedke. Ak dodržíte pomery surovín uvedené v recepte, nemusíte sa s týmto krokom trápiť:) Vareškou miešame poctivo, aby sme v ceste nemali žiadne hrudky. A necháme voľne 5 minút odstáť na kuchynskej linke. Zatiaľ si pripravíme panvicu s pár kvapkami oleja. V momente ako sa začnú v lievancom v ceste robiť drobné bublinky, je pripravené na svoju ďalšiu púť na panvicu. Vysmážame na miernom ohni ( v prípade indukcie na stupni 5) z každej strany 30 sekúnd. Vyjde nám 5 lievancov. Podávame s čistým cottage syrom a šípkovým džemom. Pre osvieženie som použila prach z lyofilizovaného ovocia od zn.Brix. Milujem najviac ! 

A v tejto chvíli som šťastná, prešťastná, pretože už pri pohľade cítim, že to je ono:) Prvé sústo mi tento pocit len umocilo. Mňáám!

Nech Vám a Vaším blízkym či ratolestiam urobia radosť minimálne rovnako ako mne:)

Dovoľte si z času na čas dopriať si aj niečo tradične klasické a vrátiť sa tak možno aspoň na moment do bezstarostných čias detstva.

Dobrú chuť! 🙂

…s láskou Alie

You may also like

Leave a Comment