Citrónový sorbet

by Ali

Sorbetto al limone! Sorbet je veľmi populárny po klasickom gelate. Je to dezert vyrobený zo sladkej vody a s príchuťou.  Skôr ako začneme, dajme si niečo málo z histórie, pretože sorbet si to určite zaslúži.

Slovo sorbet vzniklo v taliančine ako srobetto. Jedná sa o prvý historický odkaz na niečo, čo pijú Turci. V 17.storočí sa do západnej Európy začal dovážať „Šerbetový prášok“ z Osmanskej ríše vyrobený zo sušeného ovocia a z kvetov zmiešaných s cukrom. Keď Európania prišli na to, ako zmraziť šerbet,  začali vyrábať sorbetto s pridaním ovocných štiav a aróm do zmrznutého, jednoduchého sirupu.  Citrónový sorbet je v letných mesiacoch veľmi osviežujúci. Pripravte si ho spolu so mnou aj bez použitia zmrzlinovača 

Budeme potrebovať:

250g práškový cukor

250ml vody

4 citróny

Pracovný postup:

Zohrejeme si vodu s cukrom a kôrou z jedného citróna, kým sa nám cukor nerozpustí. Následne privedieme zmes do varu a varíme tri minútky. Necháme vychladnúť a scedíme tekutú zmes od citrónovej kôry. Z citrónov si odšťavíme 100ml a pridáme k cukrovej zmesi. 

Celú zmes nalejeme do mraziacej nádoby a dáme do mrazničky na 30 minút. Následne premiešame, aby sme rozbili a zapracovali kryštáliky ľadu (ktoré sa začnú tvoriť na okrajoch  pred vrátením do mrazničky). Takto pokračujeme miešaním sorbetu každú hodinu počas nasledujúcich štyroch hodín. Proces premiešavania je hotový vtedy, ak je sorbet pevný ale len toľko, aby držal pokope a dal sa naberať:)

Výnimočnosť sorbetu podčiarkneme, ako ho naservírujeme priamo do polovičky vydlabaného citróna. Môžeme ozdobiť mätou, bylinkou, ale strúhanou citrónovou kôrou.

Mmmh, príjemne osviežujúce!

..s láskou Ali

You may also like

Leave a Comment