Tekvicový krém v bosniaku

by Ali

Milujem absolútne najviac jeseň. Pre jej pestrosť, vôňu a chute. Za mňa určite práve v jesennom období nesmie chýbať v repertoári surovín  hokkaido tekvica. Hokkaido je surovinou, ktorá nejedného z nás zahreje počas sychravých dní. 

Tento tekvicový krém je veľmi jednoduchý aj preto si ho rada pripravujem:) Tak už bez zbytočných slov, poďme na to:)

Budeme potrebovať:

1kg hokkaido tekvice

2 cibule

3 strúčiky cesnaku

2 mrkvy

1 petržlen

1 liter zeleninového vývaru

soľ, čierne korenie, kurkuma

bosniak

Pracovný postup:

Tekvicu si prerežeme napoly a vydlabeme jej stred aj s jadrovníkom a nakrájame ju na mesiačiky. Mrkvu aj petržlen si ošúpeme a nakrájame (vo food procesore) na kolieska. Cibuľu ošúpeme a prekrojíme napoly. Zostávajú nám už len strúčiky cesnaku, ktoré si ošúpeme a pridáme k ostatnej zelenine. Takto pripravenú zeleninu si poukladáme na plech, polejeme kvalitným olivovým olejem a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme na 200 stupňoch približne 40 minút alebo kým nám zelenina nezmäkne. 

Do polievkového hrnca si dáme zohriať zeleninový vývar, ku ktorému pridáme pečenú zeleninu. Všetko spolu rozmixujeme do hladkej, krémovej konzistencie. (Ja nedám dopustiť na môj milovaný pomocník v kuchyni, blender G-21, ešte niekoľkokrát budete o ňom v mojich receptoch určite čítať:) ). 

Po vymixovaní nastáva finálna fáza, v ktorej si krém dochutíme soľou, mletým korením a kurkumou. Práve do hokkaido krému sa perfektne hodí aj citrónová šťava či muškátový orech. 

Ak sme s výsledkom spokojní, môžeme polievku servírovať. A to práve netradičným spôsobom, do bosniaka alebo aj len tak do taniera, ako kto má rád:) Polievku si môžeme dozdobiť mletými tekvycovými semiačkami, orieškami či kyslou smotanou.

Dobrú chuť! 

…s láskou Ali

You may also like

Leave a Comment