Keby sme mali tú moc a vedeli by sme si vybrať jedlo, ktoré by sme mohli jesť počas celého života, dookola a neriešiť jeho glykemickú nálož, ja by som si jednoznačne zvolila bryndzové halušky!
Ktoré jedlo by to bolo u Vás ?
Bryndzové halušky sú pre mňa národným jedlom! Je to jednoznačne moje najobľúbenejšie jedlo. Vždy ma ním vítajú doma, keď prídem domov na návštevu. Zavolám domov, že prídem a v deň príchodu mi cestou vždy volá Janči, so slovami „Hádaj, čo Ti mama robí?“ A ja sa už len uškŕňam popod nos a presne viem, čo to je. V tej chvíli sa neviem dočkať, kedy vystúpim z vlaku a prekročím prah nášho domova. Rodinného.
Tento krátky príbeh poukazuje na to, že jedlom sa u nás prejavuje láska! hahah
A určite to aj sami z vlastnej skúsenosti poznáte, ak chcete niekomu ulahodiť alebo mu urobiť radosť, prejaviť mu svoju náklonnosť alebo vyjadriť, že Vám na druhom záleží, či si ho vážite, tak mu pripravíte to, čo má najradšej 😉
A ja sa na bryndzové halušky domov vždy veľmi teším. Avšak rada by som si na nich pochutila aj vo svojom svete alternatívneho, zdravšieho stravovania a tak som ich verziu riadne pomenila a prinášam Vám halušky vo variabilnej verzii aj pre celiatikov.
Pohánka a múka z nej sú prirodzene bezlepkové. Pohánka je nutrične bohatá obilnina s nízkym glykemickým indexom. A tak isto má pre nás atraktívne zastúpenie minerálov a stopových prvkov. Napríklad, zakomponovaním sto gramov pohánkovej múky do varenia nám pokryje dennú potrebu horčíka až na 60%, železa na 23% či draslíka na 15%. Pohánková múka je naozaj bohatstvom. Svedčí o tom aj jej strážené bohatstvo rutínu, ktoré prospieva pružnosti našich ciev 😉
Aby sme si takéto halušky mohli bez výčitiek dopriať kedykoľvek, keď nám príde na ne chuť, obmenila som aj klasickú slaninku za tempeh. Tempeh je známy najmä v kuchyni vegetariánov či vegánov. Pôvodom je to fermentovaný sójový výrobok z Indonézie. Je bohatý na bielkoviny a minerály. Netreba sa ho naozaj báť 😉 Jeho využitie je veľmi univerzálne a chuť prekvapivo lahodná!
No napokon presvedčte sa sami. Je lepšie raz vyskúšať ako stokrát počuť.
Na prípravu dvoch porcií halušiek s bryndzovým krémom budeme potrebovať :
2 hrnčeky pohánkovej múky
200 ml vody
125g bryndze
1 plátok masla
1 kocka marinovaného tempehu
Pracovný postup:
Do hrnca si dáme zovrieť vodu so soľou. Pohánkovu múku si v miske vymiešame s vodou do bezhrudkovitej konzistencie. Cesto nesmie byť príliš riedke ale ani príliš husté. Má mať klasickú konzistenciu cesta, ako keď robíme akékoľvek iné halušky. Keďže nám už voda v hrnci vrie, pripravíme si haluškovač, cez ktorý smelo popúšťame halušky do vody, ktoré keď nám vyplávajú napovrch, signalizujú, že sú hotové. A v tomto momente ich scedíme a prepláchneme čistou vodou. Halušky sú krásne, nelepivé a voňavé po pohánke (ja tú vôňu milujem). A teraz si môžeme pripraviť náš bryndzový krém zmiešaním bryndze a masla. Tento krém dôkladne s haluškami premiešame.
Marinovaný tempeh si prekrojíme na polovičku. Tú jednu si zabalíme a odložíme do chladničky na neskoršie využitie a s druhou polovičkou ideme pracovať. Nakrájame si ho na malé kocky a na suchej panvici si tempeh osmahneme. Ani sa nenazdáme a máme hotovo. Teraz už servírujeme. Samozrejme, čo by to boli za halušky, ak by na nich chýbala pažítka, však ? 🙂
Ak ste recept vyskúšali, podeľte sa so mnou oň v komentári pod článkom. Ak sa Vám recept páči, radosť mi urobí Vaše srdiečko pod týmto článkom.
Nech Vám a Vaším blízkym chutí!
Nech Vás jedlo spája 😉
…s láskou Ali