Hrejivý krém baby jagy

by Ali

Mrkva, batát, cibuľa a zázvor. Viete čo majú spoločné ? Je to práve ich termický efekt. A práve počas chladnejších dní je vhodné zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré majú zahrievajúci účinok. Ich kombináciou nám v tomto recepte vznikne naozaj lahodný krém!

 Bude chutiť malým ale aj veľkým jedákom. Perfektne zasýti a hodí sa práve na večeru.

Štúdia publikovaná v magazíne European Journal of Clinical Nutrition priniesla tri zaujímave fakty,

1.) potraviny zahrievajúceho typu zvyšujú teplo v ľudskom tele

2.) takéto potraviny môžu zrýchliť metabolizmus až o 15%

3.) so zrýchlením metabolizmu dochádza tiež k rýchlejšiemu spaľovaniu kalórií

Tak sa poďme spoločne zahriať touto výživnou lahôdkou:)

Na prípravu krému budeme potrebovať:

5 stredne veľkých kusov mrkvy

1 menší batát

1 cibuľa

čerstvý zázvor

1l vody

250ml ovsenej smotany

soľ, korenie

kyslá smotana na dochutenie

pečená baby mrkva na dekor

čierny sézam

Pracovný postup:

Na olivovom oleji si v hrnci dosklovita orestujeme cibuľku. Pridáme nastruhanú mrkvu spolu s batátom a s nastruhanym zázvorom. Zalejeme vodou a dusíme. Varíme približne 15 minút. Následne si celý obsah hrnca prelejeme do blendra (opäť vyzdvihujem silu G21) a mixujeme na krém. Hrniec si opláchneme čistou vodou a vrátime doň už vymixovaný krém. Teraz je čas, aby sme doň za stáleho miešania pridali ovsenú smotanu na varenie. No a na záver si krém už iba ochutíme. Pre labužníkov prirodzených chutí postačí iba štipka soli. Krém je sám o sebe špecifický a chutí nasladko po mrkve a sladkom zemiaku v kontraste s jemne štipľavým zázvorom.

Servírujeme s kyslou smotanou, pečenou mrkvou a čiernym sézamom alebo podľa ľubovôle.

Milujem ho 😉

Prajem Vám príjemné chladné dni, v ktorých Vás zohreje aj takáto vitamínová bomba!

Dobrú chuť 😉

…s láskou Ali


You may also like

Leave a Comment