Mrkva, batát, cibuľa a zázvor. Viete čo majú spoločné ? Je to práve ich termický efekt. A práve počas chladnejších dní je vhodné zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré majú zahrievajúci účinok. Ich kombináciou nám v tomto recepte vznikne naozaj lahodný krém!
Bude chutiť malým ale aj veľkým jedákom. Perfektne zasýti a hodí sa práve na večeru.
Štúdia publikovaná v magazíne European Journal of Clinical Nutrition priniesla tri zaujímave fakty,
1.) potraviny zahrievajúceho typu zvyšujú teplo v ľudskom tele
2.) takéto potraviny môžu zrýchliť metabolizmus až o 15%
3.) so zrýchlením metabolizmu dochádza tiež k rýchlejšiemu spaľovaniu kalórií
Tak sa poďme spoločne zahriať touto výživnou lahôdkou:)
Na prípravu krému budeme potrebovať:
5 stredne veľkých kusov mrkvy
1 menší batát
1 cibuľa
čerstvý zázvor
1l vody
250ml ovsenej smotany
soľ, korenie
kyslá smotana na dochutenie
pečená baby mrkva na dekor
čierny sézam
Pracovný postup:
Na olivovom oleji si v hrnci dosklovita orestujeme cibuľku. Pridáme nastruhanú mrkvu spolu s batátom a s nastruhanym zázvorom. Zalejeme vodou a dusíme. Varíme približne 15 minút. Následne si celý obsah hrnca prelejeme do blendra (opäť vyzdvihujem silu G21) a mixujeme na krém. Hrniec si opláchneme čistou vodou a vrátime doň už vymixovaný krém. Teraz je čas, aby sme doň za stáleho miešania pridali ovsenú smotanu na varenie. No a na záver si krém už iba ochutíme. Pre labužníkov prirodzených chutí postačí iba štipka soli. Krém je sám o sebe špecifický a chutí nasladko po mrkve a sladkom zemiaku v kontraste s jemne štipľavým zázvorom.
Servírujeme s kyslou smotanou, pečenou mrkvou a čiernym sézamom alebo podľa ľubovôle.
Milujem ho 😉
Prajem Vám príjemné chladné dni, v ktorých Vás zohreje aj takáto vitamínová bomba!
Dobrú chuť 😉
…s láskou Ali