Karí zo sladkých zemiakov

by Ali

Karí zo sladkých zemiakov. Iným slovom, reč bude aj o batátoch. Kto by ich nepoznal ?

Sú neodmysliteľnou súčasťou zdravej výživy. Ich špecifická chuť vynikne práve v pyré. 

Vedeli ste, že je známych viac ako 400 odrôd batátov? 

Batáty pomáhajú udržiavať telo v stresových situáciach. Ľudia, ktorí bývajú pravidelne pod stresom, spotrebovávajú veľké množstvo draslíka. No a batáty okrem draslíka obsahujú ďalšie dôležité minerály, ktoré dokážu telo ochrániť a zásobovať. 

Na to, aby sme mohli naplno čerpať vitamín A v podobe betakaroténu , ktorý nám batáty ponúkajú, nezabudnime ich kombinovať s tukmi. Pretože práve vitamín A spadá do kategórie, rozpustný v tukoch. A teda, v tomto recepte nám tuky plnohodnotne zastúpi kokosové mlieko. 

Na 4 porcie karí zo sladkých zemiakov, budeme potrebovať:

2 väčšie batáty

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

2 PL olivový olej

220g uvareného cíceru (ja mám najradšej ten z DM, v pohári)

400ml kokosové mlieko (použila som novinku z DM, kokosové mlieko so zázvorom a citrónovou trávou – perfektne chutí a veľmi sa sem hodí)

400ml vody

1 ČL tandoori korenia

1 PL kurkuma

1 malá kocka zeleninového bujónu

koriander (čerstvý ideálne alebo mletý)

Servírujeme s basmati ryžou alebo arabským chlebom.

Pracovný postup:

Pripravíme si hrniec, v ktorom budeme variť naše karí. Na jeho dne si rozpálime olej a orestujeme na ňom cibuľku, spolu s cesnakom. Pridáme všetky koreniny (tandoori, kurkumu) a vareškou dobre premiešame. Pridáme batáty, ktoré sme si vopred ošúpali a nakrájali na kocky. Do hrnca k batátom pridáme aj cícer. Premiešame a zalejeme vodou. Rozdrobíme si kocku bujónu a necháme pod pokrievkou variť 15 minút. 

V tejto chvíli z hrnca naberačkou odoberieme približne polovicu do blendra (v mojom prípade je to opäť spolupráca s najlepším kuchynským pomocníkom G21). Vymixovanú zmes vrátime späť do hrnca k nemixovanej zmesi a všetko spolu premiešame. 

Tento bod robím výlučne len kvôli zahusteniu. A na záver pridáme kokosové mlieko. Komu treba, môže si na záver karí osoliť (moja preferencia chutí si soľ nežiadala, preto ju nespomínam ani v recepte).

Servírujeme s basmati ryžou alebo arabským chlebíkom. Navrch sa pýta čerstvý koriander, ktorý som nezohnala a tak som improvizovala pre chuť aspoň so sušeným. Jedlo si môžeme pokvapkať citrónovou šťavou.

Nech Vám chutí!

…s láskou Al 

 

You may also like

Leave a Comment