Slovenské poké

by Ali

O poké už reč bola v recepte s lososom. Ale čo tak urobiť si lokálne poké ? Akoby vyzeralo poké z tradične slovenských surovín ? Viete si predstaviť, že za slaninku sa nezabíja, ak je zakomponovaná v správnej kombinácii s ostatnými surovinami ? Že bryndza je fakt dobrá a zdvihne nám nutričnú hodnotu jedla, ak ju vymiešame s cottage syrom ? Že zemiaky niesú smrť ? A vajíčka. Vajíčkam sa povenujem v samostatnom odseku nižšie.

Ale už prezrádzam až mnoho 😉

Pekne po poriadku. K tomuto receptu ma inšpirovalo okienko plné zemiakov z našej záhradky, ktoré mamča dopestovala. Sú malé, také k uvareniu alebo k opečeniu ideálne. A potom som sa zamýšľala nad bielkovinou. Tie v mojom jedálničku hrajú prím z veľkej časti z rastlinných zdrojov. Mliečne produkty nevyhľadávam, keďže veľa laktózy v jedle mi nerobí dobre. A tak som sa predsa len podvolila a vravím si, že dávno som nemala cottage syr  a veľmi obľubujem bryndzu (zohnala som si ich v lactofree verzii). Zmiešaním tejto dvojky nám vznikne naozaj nutričná bomba! Viem si predstaviť jej využitie ako pomazánku k pečivu.

Celý tento recept je o tom, nebáť sa a dovoliť si. Ak si k takejto porcií jedlá naložíme aj listový šalát, môžeme naň dať pokojne i slaninku. Keďže šalát nám z nej pekne stiahne tuk. Ako vieme, vitamíny skupiny A D E K ( lepšie zapamätateľné, keď ich usporiadanie zmeníme na slovo DEKA) sú rozpustné v tukoch. Na to, aby naše telo mohlo čerpať vitamíny z takéhoto šalátiku je ideálne pridať doň nejaký druh oleja alebo pokojne i surovinu, bohatú na tuky. 

Servírujeme s uvareným vajíčkom.

Vedeli ste, že nieje vajce ako vajce ? A vlastne viete ako také vajíčko prečítať ? Na každom kupovanom z obchodu je vytlačená krajina pôvodu (kupujem výlučne SK) a pred týmito dvoma písmenkami stojí číslo, ktoré môže byť od 0 po 3. Toto číslo označuje spôsob chovu tej, ktorá ho vynosila, sliepky. Nech som odborná použijem správne označenie – nosnice.

 0 je označenie pre vajíčko, ktoré pochádza z ekologického hospodárstva, to sú tie BIO vajíčka.

1 je označenie pre vajíčko, ktoré pochádza z chovu vo voľnom výbehu.

2 a 3 sú za mňa vajíčka-nevajíčka. Lebo sú to umelé vajcia. Ale nech dokončím toto EDU okienko, ozrejmíme si to.

2 je označenie pre vajíčko, ktoré pochádza od nosníc, ktoré sú chované v halách ( mňa len predstava na konzumáciu takého vajca fakt zabíja).

3 je označenie pre vajíčko, ktorej pani nosnica žije v klietke ( fakt v klietke), toto už ani nejdem hlbšie rozpisovať.

Všetko, čo by som Vám, mojím čitateľom chcela komunikovať je, nech pri kúpe vajíčok sú vždy jasnou voľbou nulky alebo jednotky  (0SK alebo 1SK). Nech zvíťazí tento zdravý rozum nad červenou akčnou cenovkou a vajcom, ktoré nieje vajcom.

Už veľa z mojich kamarátov som preedukovala. Je to malý detail, ktorý si veľakrát nevšímame.

Ak kupujete vajíčka dvojky či trojky, len preto, že sú lacnejšie v porovnaní s tými BIO alebo jednotkami, je úplne zbytočné do kalorických tabuliek zadávať, že som dneska prijal/a 3 vajcia. Skúsme si to pretlmočiť do jazyka, že naše telo je posvätný chrám a nezaslúži si, aby sme doň hádzali takýto umelý odpad. Naše telo nám má slúžiť a tak si ho vyživujme. Aj takýmto malým krokom, akým je kvalita vajíčka. A ono nám to všetko neskôr zráta:)

No a máme hotové jedlo, ktoré je perfektným adeptom do zimných mesiacov či už na obed alebo aj na večeru.

Čo budeme na 2 porcie potrebovať:

5 menších zemiakov

125g bryndze

1 balenie cottage syru

slaninku (podľa vlastnej preferencie zamerania sa na kvalitu)

2 vajíčka

listový šalát

Pracovný postup:

Malé zemiačiky si poriadne premyjeme pod tečúcou vodou a v šupke ich varíme v hrnci s osolenou vodou. Do zmäkknutia. Medzi tým si v miske zmiešame bryndzu s  cottage syrom (v pomere 1:1). Na suchej panvici osmahneme našu slaninku nakrájanú na kocky. Na tuku z nej opekáme už uvarené zemiaky v šupke (môžeme prekrojiť na polovicu či tretinky). 

A už iba servírujeme. Do jedného taniera naše slovenské poké. Opečené zemiaky (komu vyhovuje, zemiaky môžu zostať aj len uvarené), s bryndzovou cottage zmesou, šalátom, slaninkou a navrch si dáme jedno vajíčko ( uvarené vo vriacej vode 6 minút).

Nech máte výživný zážitok z tohto jedla.

Krátke reels video k tomu receptíku nájdete na mojom instagramovom profile @saliviemcojem

Za Vaše sledovanie, podporu Vám už teraz ďakujem!

Ďakujem, že môžem robiť to, čo ma baví a v čom som doma 😉

A teraz už nechá Vám chutííí!

…s láskou Ali 

You may also like

Leave a Comment